Friday, December 09, 2011

F.L.I.C.K.R

Terlebih rajin pulak harini. Smp 2 entry buat haaa. Oke ni nak share link gambar ni or known as flickr. Kenapa dgn flickr? Owhhh dulu sgt hebat dgn photographer2 tak kire pro ke amateur ke sume up gmbr kat situ. Kalau takde acc flickr mmg tak sah la. Selain flickr, ade jgk fotopages. Tapi tak ramai suke guna. Ade la beberapa constraint disitu. Blogspot pun ade....wordpress pun ado. Tp yg skrg lagi super duper glamour adalah mukabuku aka Facebook.

Baru harini aku belek2 flickr aku ni....dannnnn aku terperasan ade link utk tgk Photo Exif. Amender photo exif tu....go figure la ek. Hehehe....shame on me je. Pasai nyerrrrrrr org lain dah discover mende ni bertahun2. Aku....baru sat2 nih. Oke2....mmg ade org ckp, infact en don pun ade ckp purpose of photographer pilih flickr sbb ade exif. Tp sbb aku bukan golongan photographer makanyeeee 'ade aku kesah' dan skrg baru nak kesah bukan pasai dah masuk golongan itu tetapppiii aku impress gile kot. Exif nyer adalah SANGAT DETAIL oke. Yess yes...my bad....my bad....

Sebagai contoh...aku kasik gmbr ni...click dkt picture and link straight away to flickr exif page.


Gmbr adalah testing sahaja. Jgn kontroversi aku dah bertunang ye. That's my very own ring. Dah calar balar dah tu. Latar belakang gambar...itu gmbr time raya. Ade 2 jenis gmbr...kalau rajin cuba belek lagi flickr aku tu.

Masuk balik topik asai....dah tgk exif td? Literally the picture was edited by me. Kdg2 bile sesuatu yg telah diedit, exif akan hilang. Tp hok dkt flickr ni siap buh lagi aku edit pakai software ape. Dan exif asal tak ilang pun. Eh ye ke...ye la kottt. Haaa...kat situ la aku kagum sikit. Aku edit part exposure kot. Light tak cukup maka gmbr asal ade sikit gelap ikut mata aku. Even dah guna flash pun. Dan satu lagik...bilik cat kaler gelap. Lagi la dim je kan.

Dulu aku rajin jgk belek2 gmbr dkt flickr nih. Ade a few photog yg aku akan tgk. Tp tak penah cek exif. Mungkin lepas2 ni la kot. Cek exif ni adalah salah satu cara pembelajaran yang agak efektif jgk. But it depends on you.

Ok dah laaa...tu je ;)

Makan Pagi

Ade org dok kata...makan pagi, sarapan pagi. Kalau time bulan puasa....kite panggil sahur la kan. Lately ni aku selalu makan pagi. Bukan sarapan ye. Tapi makan pagi. Ape beza sarapan dgn makan pagi. Kalau sarapan kite dah set dalam kepala nasi goreng, bihun goreng, mee goreng, roti canai, nasi lemak. Makan pagi pulak...adalah nasi campur ye tuan2 dan puan2 sekalian. Dkt KL mmg jarang2 di buat org. Jarang nak jumpe kedai ade juai nasik campur pepagi hari. Ade laaa tp agak rare. Aku tak tau budaya bangsa lain cemane. Tapi rerasanya sume lebih kurang sama je.

Dulu2 aku rasa makan pagi ni mcm tebiat je. Sbb naturally mind set aku, nasik campur adalah time tghari je. Tapi kalau org duk belah2 kg, buat keje berat2 depa takde nyer nak amik sarapan pagi yg lite2. Terus makan pagi sbb nak kene ade tenaga utk buat keje. Selalu aku cakap kalau makan pagi ni mcm nak pi bendang je. Hehehe...don't feel offense. Arwah abah dulu masa muda2 buat keje sawah, pi bendang. Makan pagi is a must to them. Kalau tgk pepagi arwah abah mtk nasi campur mmg sgt pelik je rasa. Nak kate pi bendang, takde dah. Hehehee (memory remain) Tp tu la kebiasaannya. Bile dah makan berat, buat keje pun yg berat2 je la kan.

As for aku plak....sekrg ni istilah sarapan mmg sgt2 rare. Aku bukan jenih ngamik sarapan punyer org. Ade aku balun, takde tak kisah. Even nak beli2 pun adalah sgt2 jarang. Mungkin jenih sarapan aku hanyalah....minum air nescafe panas + air suam. Itu memadai utk smp ke waktu lunch. Kalau terrrrmkn typical breakfast is a bonus.

Makan pagi...bukan kebiasaan aku tp skrg ni dah terbiasa buat. Hahahaha. Haa tu la dulu duk la kate pelik la ape la kan. Skrg ko terjebak. Eh aku tak buat keje bendang pun. Takat duk opis je. Tapiiiiii terjebak makan pagi ni sbb....kes tak sempat mkn mlm. Lauk sedap. Terlupa makan sbb tdo etc sume. Bangun2 pagi je 1st thing yg aku igt.....alaaaaa smlm tak mkn nasik laaa. Dah rugiii. Sbbkan tanak rugi, kalau sempat seblum pi keje aku balun makan dulu. Kalau agak2 tak sempat, aku bungkus pepe yg patut mkn dkt opis. Smp opis bukan aku nak tgg time tghari pun. Takde makne nyerrrr, kul 10 aku dah mkn. Haaa tu la die mkn pagi. Bukan sarapan yeee.

Masa muda2 dulu.......eh salah laaa. Masa muda remaja dulu (hahhaha skrg pun muda gih) kalau pi memane tmpt yg kurang kebiasaan. Mesti jumpe pelik2 nih. Especially nyer makanan. Aku part makanan adalah memilih jgk. Bile dgr, tgk ade nasik kerabu, nasi minyak, nasi dagang (oke ni bole terima) dan lain2 lagik yg seerti dgnnya aku adalah jakun. Ketara jgk perasaan jakun tu kekdg. Smp tak tau nak pilih. Sudahnyaa order air je. Kalau ade kuih2 aku amik kuih je la. Tp bile duk hotel pandai pulak mknkan. Hahahaha eh takkk. Hotel kan serve typical breakfast. Depa letak hok pelik2 pun aku tak amik punyer.

So...pagi ini aku nak makan pagi satgi. Lauk2 nyaaa mcm dlm gmbr. Reason kenapa pagi ni mkn, sbb smlm tertdo smp tak dan makan dulu. Bile bgn je pg duk igt2 ayam masak merah. Adoiiii tarak bole tahan wooo....oleh yg demikian sy bismillahirrahmanirahim dulu ye.

Wednesday, December 07, 2011

Menyampahnyer bile........

Ada driver-driver dkt mesia ni yg tergolong dlm kategori2 seperti dibawah :
  1. Lampu brek ke-3 kereta tak menyala (fius terbakar kott)
  2. Lampu signal yang dimodified jadik kaler merah (lampu signal biasa adalah kuning ye)
  3. Lampu depan adalah warna putih dannnn tinggi plak tu
  4. Tak reti guna roundabout
Perkara 1 & 2

Ni bole jadik eksiden kekadang sbb....tak perasan time bile kereta depan ni brek. Bile tak pasan dan tak sempat makaaaa eksiden laaa. Aku belum penah lagi la terkena. Sbb satu nyer la kalau aku pasan kete depan aku tak tekan2 brek walhal kete depan die dah menyala2 brek ke-3 mesti sesuatu. Bile stop aku tgk tak nyala gak mmg confirm lampu die terbakor tak pun not working (aris ckp)

Secondly, lampu signal ko modified sama kaler dgn lampu kereta. Can't be acceptable. Kunun cool la sgt kannnn. Stylo etc ape sume ek. That &?!*&^#~ mann. U know ur right and left hand function for each? That's explain everything. TQ.

Perkara 3

Niiii...biasanye kete2 mahai je yg guna pakai. Tp skrg dah melarat ke kete2 biasa. Ni lagi satu aku tak phm. Ko nak terang2 alam suluh jalan pekejadahnyer oiiii. Lampu kuning tu dah oke per. Ni mcm ape tau, ko amik lampu rumah yg pjg tu pastu ko buh kat kete ko. (read : lampu ni consider murah jgk) Hah gitu la. Menggelabah kottt. Aku tak penah ty rege lampu tu putih tu dkt kedai. Tp agak2 la kalau tak mampu sgt nak beli original punyer, china made still murah. Taiwan pun ado. Pilih je laa. Tak cukup dgn ituuu, dah la pakai lampu putih kendian setting tinggi plak tu. Ni aku nak kasitau...bukan jalan yg terang oiiii, kete depan ko yg terang benderang. Abih ko bole kire bape org dlm kete tu, lelaki bape pompuan bape. Nampak segala aksesori detaillllll. Paham tak? Sgt2 annoying. And the most part which made me so annoyed, SILAU. This is my biggest concern. Kenapa... ini adalah penyumbang utama kepadaaaaaa penambahan power silau aku. Demmm. Kalau kete tembak dari belakang...aku pantul balik guna cermin pdg belakang. Kalau kete tembak dari depan, aku pakai lampu tinggi. Fair n square. Baru ko tau perasaan aku cemanekan.

Perkara 4

Ni pun problem jgk. Kalau org lain tak rasa gitu.....takpelah. Tapiii ni problem utk aku okeh. Tiap2 hari aku mesti guna roundabout dkt batu caves nun. Besar oke. Mcm stadium aku ghase. Pulak tu siap dgn 3 lane. Roundabout tu sendiri 3 lane oke. Kendian, kete2 yg masuk ni asal2 dari 3 lane jgk tp tak retiiiiiii nak stick to their lane. Cemane nak describe ek. Katekan anda memandu di lane tgh sebelum memasuki roundabout. Kemudian anda memasuki roundabout dan masih kekal di lane tgh sehinggalah anda mahu memasuki simpang lain anda mula memberikan signal utk masuk ke simpang yg dikehendaki. Oke secara ber'manner'nyer itu la caranya. Tapiiiiiiiiiii yg aku jumpe tiap2 hari adalahhhhh. Belum masuk roundabout duk lane 3. Bile lampu sudah hijau, memandu terusss masuk lane ke 2...lepas tu nampak lane ke 2 slow sikit masuk balik lane 3 kendian nak masuk simpang masuk lane 2 balik, lepas tu himpit plak kete dkt lane 3. Nampak tak???? eh bukannn...paham tak????? Bengonggg tak???? Kiri kanan kiri kanan. Kalau kete aku jenih tahan kemek, mmg byk la kete2 yg aku dah langgar kottt. Menyakit kan hati betulll. Could you plsss stick to ur lane. Plan before enter ur lane. Act nicely and be manner. Tu antara2 senario biasa yg hari2 aku kene hadap. Aku punyerrr la ber'manner' guna roundabout. Tapi ade pulak mangkuk2 yg tak reti. Bukan tak reti la, bangang benor nyer. Cikgu skolah memandu ko tak ajar kot. Oke...kasar bunyiknyerr. Infact, cikgu aku mmg takde ajar. Tpppppppp common sense pls. So better lepas ni sekolah memandu, sila la ajor cemane etika dan tatatertib memandu di roundabout.

Kunun nak cite sikit je. Skali pjg dan berjela jgk yek. Ni ade satu lagi kejadian. Bole kate baru2 jgk la.....betul2 depan mata aku. Aku dari simpang mau kuar ke jalan kuching. Simpang ni mmg haru sket. Selalu congested. Sbb die intersect dgn simpang nak ke roundabout. Berseliratttt for sure. Ok kesahnyerr, ramai yg sume main potongg je. Org yg nak kuar simpang jadi stuck. Sbb lampu kat atas adalah merah. Hat yg lorong jalan kuching dah block. Haru kannn. Aku dpt la susur2 sikit dgn bantuan signal. And lasttt berjaya kuar dari simpang. Bile aku nak masuk lane tgh....ade satu kete 'belajar memandu' dgn baikkkkknyer cross dari lane laju nak masuk lane paling kiri depan akuuuu. Demmm. Cikgu die lak tu yg tarik stering kete die utk ajor cara2 mengcross secara berhemah (kunun). Nampak tak???? Bagi signal dah betul. Cara crosss tu je yg tak bape nak betul. Kalau mcm ni la instructor yg ajor org memandu skrg....mmg la ramai yg takde etika, kuang ajor dan etc lgk. Sbb instructor die pun buat mende yg tak betul. Nak ngajo anak ketam berjalan tp sendiri jalan pun bersepah2. Ade ke peribahasa camtu? Entah. Just think about it people.

Yang menulis ni pun bukannye betui sgt. Kalau dah emosi, sume nyer cek langgar jgk. Tapi dlm byk2 situasi sy cube untuk mengekalkan rasa rasional. Secara tidak langsung ia memandu kepada arah lebih beretika dan berhemah. Wahhh ayat mcm karangan assignment je. Ok2 dah. Cukup2 le tu. Nnt yg membaca bole mabuk muntah pasal ni kang.

Sekian.

Friday, December 02, 2011

Kenangan Naek Bas (Bas Express/Bas dlm Town/Bas Sekolah/etc)

Pagi td dok dgr hot.fm. Depa bukak cite pasai kenangan naek bas. Jaman dolu2 tu je la pun pengangkutan paling disukai ramai. Kereta....mahai, naek teksi pun mahai jgk. Naek je la BAS. Eh nak share cite aku dgn bas....byk jgk kottt.

  1. Dulu pi sekolah naek bas. Bas uncle. Smp takat darjah 3 je kot. Pastu naek beskal plak. Owhh...aku tingat dulu ade kes nak adik2 angkat bagai. Ade kakak kembar ni assume aku ni adik angkat depa. Hehhh aku mane tau...yg aku tau...chek suko mkn cakar ayam depa dok juai ari2. Tu je kot

  2. Naek bas awam...selalu masa kecik2. Mak bwk naek bas mini. Belum skolah menengah lagi kot. Time umur bape taun tahh, aku naek bas sendirik pi kl. Tadak org tua. Gamble je. Janji cukup duit tambang pegi balik. Eh dulu tambang bas 50/60 sen je kottt.

  3. Peh tu naek bas pi tuisyen dkt batu 5. Ari2 kot. Pas skolah cabut kejar bas. Time tu pun bekal duit hari2 cukup2 utk 2 hala. Incase kalau bas rosak tgh jln...aku tgg jgk bas lain duk jemput. Takmo naek bas lain company. Satgi kene byr lagik...aku dah tadak duittt. Selalunye time pegi naek bas, hat balik tu parent member aku jemput. Smp kg baru je. Kat situ ade kwn aku turun, so aku pun turun skali. Lagi sparuh jalan baru smp umah aku plak. Tapiiii kene jgk naek bas. Kalau jalan kaki, lepas isyak baru smp kot (tipuuuu). Takpaaa org dah kasik tumpang pun dah seribu rahmat kan. Time tgg bas kat depan pdg batu caves nun, ade sorang pakcik ni meniaga kuih. Tp yg paling aku igt...kuih pulut panggang die. SEDAPPPP. Bole kate tiap2 ptg aku beli. Pakcik tu pun dah kenai. Kdg2 die tau aku tak de byk duit, die kasik lebih. Terharu aku. Kdg mmg takde duit lgsg, aku tgk je la tak beli. Uishhh time tu mmg jimat cam nak rak. Kalau dpt beli kuih ptg tu makne nya time rehat kat sekolah aku tak mkn. Maksudnyer...aku jamah ape yg mak aku masak time pegi skolah je smp le ptg. Balik dari tuisyen kalau lapor benor mmg tak sabor2 nak beli pulut panggang pakcik tu. Eh.. pjg la cite nyer.

  4. Pastu masa form 5, aku tuisyen tmpt sama (batu 5) tp tadak geng dah la. Sorang2....ai lone ranger je. Aku igt ade skali, naek rapid kl. Eh silap, naek intrakota. Haaaa dulu tak panggill rapid2 ni. Ehhhh aku naek intrakota ke park may....adehhh lupe. Ade beza 2-2 company ni. Kdg2 intrakota mahai sket. Park may murah. Yeke...aku tak igt dah. Tapiii nak dok habaq nyer nihhh skali tu la aku turun je bas....terus berlutut tepi jalan. Hahahahahah. Sib baik tepi jln tu takde org. Biasa aku turun tepi bengkel kereta mmg ade je org. Sib baik la time kejadian...org xdak. Hahahhaha. Tp aku rasa driver tu tau aku duk berlutut situ. Sbb elok aku bgn....jln cam biasa baru bas gerak. Sib baik jgkkkkk aku sorang je turun tmpt tu. Kalau tak....akak malu dikkkkkkk hahahha

  5. Aku pestime naik bas express masa form 3...pi sg petani. Dkt sana jugak aku baru kenai istilah kereta sapu. Tau? Memula aku cam eh...naekk satu kereta ramai2 dgn org tak kenai...bahaya ni. Satgi die bwk pi siam juai hang kat sana. Baru tau. Hahahahah. Pastu cek pi la bandar die. Naek bas.....nak merasa naek bas area sg petani nih. Biasa naek hat KL je. Time pegi ok...bih kurang bas mini la. Time balik bas penuh...aku dpt duduk sebelah makcik...bukan2 mcm pangkat nenek kot. Aku sengih je kat nenek tu. Nak borak cek malu. Satgi depa dok ckp kedah, cek satu patah haram tak phm. Phm la sikit2. Nenek tu tegur aku, aku dah cuak ni tp maintain je. Yg aku phm nenek tu ckp...'Ramai org ye' pastu 'Nak balik mane' kendian 'bukan asai sini ye' haaaa tu je la yg sempat. Yg sempat aku phm. Hahahaha. Bile aku jwb....ketara gile takde loghat kedah. Mcm itik ngan ayam plak rasa. Hok tu yg nenek tu katee 'mai dr mane nih'. Peramah naaa depa nih yek.

  6. Kendian...blajaq dkt ipoh, for sure la transnasional tiap2 2 minggu sekali kan. Hahahhaha. Aku sgt loyal dgn transnasional. Kdg2 je naek plusliner. Bas lompat2 lagi tak oke. Local bas dkt ipoh....jarang2 naek. Tp condition bas mcm bas leng seng dkt selayang je. Selagi belum gerak, die punyer gegar....air penuh dlm gelas pun bole abis sbb tumpah belaka. Hahahahha.

  7. Aku smp dr ipoh slalunyer mlm. Nak dkt tgh mlm jgk la. Slalu kejar last bus dkt CM. Tawakal je...kalau aku lmbt confirm aku tdo merempat. Pasai duit bekal mesti ngam2 je. Takkan nak pi ATM memlm kan. Kalau aku tgk intrakota takde, aku larik pi blah park may. Gitu la jgk kalau park may takdak..aku larik pi intrakota.

  8. Aku tak tau la bas express ni kalau short distance takde benti rnr dah. Memang keee. Dulu ade toilet dlm bas... still tanak guna kot. iskh tak selesaaa lah. Ade skali tu aku dari ipoh~kl nak pi toilet sungguh nih. Aku tau driver ni mmg tak benti memane punyer. Gelisah takleh kate laaaa. Tak kire, aku pi kat driver tu mtk die benti memane tmpt rehat. Die buat donno je, lepas satu rnr. Oiiii apek lu igt wa memain ke. 2nd time aku bajet nak dekat2 smp rnr lain, aku tgg tepi driver tu ckp....depan ade satu tmpt...mtk benti bole. Aku tgggggg smp bas benti. Hahhahahaha dulikkkk. When nature call, u cant do anything else dear. Meroyan bole la.

  9. Haaaaa dlm bas jgk...aku terkene byk kali jgk nih aksi2 nak mengorat. Mcm2 gayo. Bagi no tel dkt tiket bas selalu. Lagi yg tak bole blah...ade satu mamat nih. Die hulur hp die. Bukan nak kasik...tp die nak communicate dgn aku pakai taip2 dkt hp. Wahahahahhaha. Aku gile tak bajet time tu ade jgk org mcm ginih. Keypad die pun dah tak nampak huruf. Kejab...hp ape ek. Owhh tak igt. Hahahaha tp...mmgggg unexpected betul. Aku layan la jgk 2-3 kali balas. Pastu aku dah nak turun. Ape yg mamat tu dpt, dpt gelak dari aku je la. Sorry bro, ai tak layan ngorat2 atas bas, ngorat2 tanya jam pukul bape yeh. Mekasehhhh.

  10. Satu lagik...time thaipusam. Byk kali jgk aku terpaksa bersosak dgn bangsa india. Umangaiiiii tahan nafas satu, semput jgk kdg2 tu. No offense, tp sy mmg tak tahan dgn perfume diaorg. Kalau dari KL nak balik Nakhoda, dari jauh nampak bas no 11 utk intrakota, 69 utk parkmay mesti kasi survey dulu. Adoiiii asai gelap je....hehehe no offense too. Smp2 je bas depan mata...oooo ramai rupenyerr. Takpa...ade ruang kite masuk. Takde ruang.....adik tgg bas belakang je. Time ni la nampak lady indian pakai saree cantik2. 2 in 1 consider cuci mata jgk la. Heheeehe
Uiyooo 10 cerita tu. Bole laaa. Sekrang....tak naek dah bas pengangkutan awam. Sbb dah ado kereta sendirik. Satu lagik...aku dah tak phm sistem bas skrg. Dulu masa gunakan bas, mmg expert. Tp depa dah tukar route which is aku rasa...laaaa awat lencong tmpt lainnnn. Kan jauhhhh. Mmg tak naek dah la. Satgi aku nak cepat jdk lmbt. Lain2 kesah, org gatai etc....penah jadik jgk. Aku buat ape...aku sikukan jantan tu. Tak pun aku pijak kaki die. Bungokkks. Pastu mamat sebelah tdo smp kepala lentok kat bahu aku. Wahhh romantik otak kooo. Kalau unsur2 gatal takde, aku maafkan. Tp kalau dari start duduk, dah mereyam lain mcm.....time ko sesaja nak lentok tu aku bgn. Tersungkur la ko. Bungokkkss kan. Tau malu pastu. Selalu jgk aku bgn dan kasik seat aku kat org tua, perempuan mengandung, OKU. Gelagat org dlm bas mcm2 oke. Penting diri toksah dok kata laa. Selalu aku perasan, kalau aku kasik seat kat org, tak lama lepas tu mesti aku plak dpt duduk balik even bas adalah penuh. Allah nak balas kebaikkan jam2 tu jgk kan. Alhamdulillah....

Eh..kene topik tak aku membebel nih. Abaikkan je la ek. Sekian.

Thursday, October 20, 2011

Breakfast Paling Lazat

Breakfast adalah sarapan pagi. Selalunyaa tipikal malaysian akan mkn....nasi lemak, roti canai, bihun goreng, soto, nasi dagang, nasi kerabu etc. Pagi nihhhh aku breakfast nasik putih buh kicap dgn tomyam. Perghhhh sedap gilerrrrr. Tomyam ni smlm punyer. Lebih2 dinner. Sbbkan semlm tak mkn camginih. Arini kene jgk.....Mane bole tahan derrr. Smlm dah amik nasi dlm pinggan baru perasan ade tomyam atas dapur. Kalau tomyam makan dirumah....begini la caranya. Takleh campur lauk lain dah. Makan lak masa panas2. Uishhhh sedap oiiii.

* ni baru pas panaskan dlm microwave. semerbak bau satu opis pepagi nih. sori bossss hehehehe
*halfway 5 minit kemudian
* setelllllllll licin. yg tinggal pun cili padi, halia, bawang tak sempat hancur, dgn batang celeri

Alhamdulillahh kenyg. Takyah lunch dah.

Wednesday, October 19, 2011

Kenapa pemandu2 dekat Malaysia suka sangat simpan signal dalam poket?

Oke tak perlu jawab. Sbb bukan cikgu ko yg ty pun. Pagi ni nak buat entry yg beremosi sket. Wahhh kelass tau. Ha laaaa. Makin ngada2 lah driver dkt mesia nih. Pakai kete tau, bawak kete tau, tp memandu FAILED! Tak lulus ujian bertulis ke hape. Korang rasuah dpt markah 50/50 ke. Eh...skrg ni sume computerized kan. Keeee korang ni rasuah officer JPJ tu. Ehhhhh rasuah is noooo good oke. Berdosa masuk neraka.

Tak tau la nak kata...smp tak terkata2 pun ye gak. I'm speechless oke. Nak jgk ckp omputih kan. Apeee susah sgt ke korang2 ni sume nak guna kan signal tu. Kalau tak tau ape function signal tu, aku bole tolong ajar. Memula signal ni guna tuk ketuk kepala korang. Hahahhaa...ehh betul nih. Memula skali kene hempuk signal tu kat kepala2 diaorg supayaaaaaaaaa later on diaorg ni terus igt ape kegunaannya. Mcm budak kecik baru blaja berjalan la. Memula bertatih mesti jatuh. Tp dari jatuh tu, budak2 ni try jgk bertatih smp tak jatuh. Get it? Simple teori je.

Mari smbg meroyan, most drivers were assume that using a signal was only a small matter. Not really dear. Kalau accident teruk smp mati, then u'll realize it is not just one small matter. You will regret for your entire life. Read : ENTIRE LIFE. They already know the important of using a signal, because people won't create something with no use. Yess they know that. But this kind of people love to keep it rather than use it. Ade org kate, people who bought a BMW/Merc is more incapable than people who only afford for average car. Why? They can't bought that car together with the car signal, because they sale it separately. Buttttt, the average car does. Hahahah shame kan.

Not to mention that, org yg pakai kete BMW/Mercs got a bad attitude while driving. Not really to mark them that way but most of them does. Yg mampu pakai kete biasa2 ni pun kdg berangan tak hagak, kete ko mcm la besar sgt dan assume org lain akan notice all ur movement. Soriiiiiii naik lori laaa. Aku mmg tak akan tolerate perangai org camginih. Ko kete ape ke, kecik besar sume aku pukui rata je. Use ur signal babe. Org akan tau ko nak ke mana. Ni tak....kebanyakkan drivers, dah la ko nak masuk lane tak bg signal, kete blakang tak tau nak agak, bile org block nak marah plak. Stupid tak? Just say yes. Kes ni masuk mahkamah sure aku menang. Satu tak phm function signal, dua blaja undang2 tak pas, tiga lesen bole diragui sbb tak reti dan tak phm asas pemanduan, keempat memandu dgn cara merbahaya dan bole menyebabkan kemalangan. Byk dah tu. Sib baik aku tak layak jadik laywer je nih.

Mmg macam ape je kan kalau jumpe driver yg type B for Bangang nih. Aku yg byk sabar ni pun bile atas jalan terus tukar kulit. Bukan nak jadi selfish, tp cuba nak educate people yg mmg tahap zero knowledge nih. Cara aku mmg agak teruk. Teruk tak teruk jgk laaaa. Tp aku tak bape pandai bajet. Kalau jumpe yg jenih potong Q takde salam, signal ape jadah sume...rapat mmg rapat dah la dgn kete depan. Tapi...kete tu plak jenih bangang2 berlagak pandai mcm ko je yg terrorist...ops silap...terror la kengkunun drive kete. Expect org kasi ko laluan mcm ko menteri sgt kann. Eh ello, menteri pun kadang aku langgar je tau. Tp sbb ade polis...kalau takde arahan aku buat dek jgk. Itu pun ade signal which is polis kan. Ini koooooo, signal ade sihat walafiat tp malang skaliiiii simpan buat pekasam. Lenkali kalau tak nak guna pi jual kati kat bengkel kete. Esok2 polis ty asal tak guna signal, tunjuk la signal takde.

Tak phm betul aku kenapa susahhhhhhhhh sgt nak gunakan signal tu. Bukannyer signal ko tu duduk dkt kaki nak kene julur2. Org2 jenih mcm nih...bile kene eksiden baru nak sedar kot. Aku tgg jgk, kot2 la aku kene kes camni. Eksiden sbb org nak masuk lane tak bg signal, aku plak buat tak phm tanak kasik. Bole bertekak tengah jalan. Bestttt. Kalau eksiden tu kronik...1st thing yg aku nak buat...penampor muka driver tu dulu. Kasi sedor. Bawa kete mesti time tgh berangan/mamai.

Aku pun bape kali jgk nak eksiden. Sbb nyer kecik je. Tak bg signal. Bukan aku yg tak bg signal nyer. Driver lain. Ape ko expect aku bole baca movement ko ke. Igt aku ade sixth sense? Nonsense betullah. Tak tau bileeeee diaorg ni nak sedor diri. Kalau kete blakang ko sebatu lagi ko takyah bg signal pun takpe. Ini 5 jengkal haaa. Mmg takde bacaaaa punyer org. Ni belum aku masuk bab etika. Oke tanak cite dulu.

Eh mcm dah pjg je. Oke2 aku buat closing lah. Tuk driver2 diluar sana, drive safely and be manner in the road.

Friday, October 14, 2011

Mild One

Arini rasa cam...tetiba je demam. Tak teruk la tp mmg rasa hangatt je. Dari mlm td. Bertahan dari mkn ubat. Minum ayor bebyk dah ni smp le kembung. Part tu takde hal sgt. Bukan takut mkn ubat tp bole2 nak elak dr bergantung dgn ubat. Worse case kalau baru telan. Takat pukul skrg ni...ade la rasa cam lembik2 sket. Sejuk2 tp dlm panas. Aku dah standby ayor badak. Konservatif betul haku. Demam je minum ayor badak. Pasainyer aku rasa demam aku ni panas dalam. Start senin ritu dah ade ulser kat molot. Confirm la nih. Tapiiiii selera mkn tak menahan ok. Sbbkan td pegi hartamas, dok la pk2 sambil terbayang2 dah samada nak tapau soup dgn garlic pizza hut keeeee burger king. Ataupun KFC. Wahhh cube tgkkk. Selera tak sakit pun. Elok sihat je. Dlm byk2 tu...aku merewardkan diri sendrik dgn beliiii
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
BK Doublesss plak tu not single. Mmmg lupe daratan betul. Owhhh aku dah baca doa mkn siap td. Bukan takat baca bismillah je (kembali ke alam nyata)
,

Sedapnyer aiii. Aku mtk tanak bawang. Budak tu buh blackpepper melimpah2. Mayonis byk. Uishhh heaven mkn. Appertizer plak (mmg overrrrr) beli sengkuang cino boh asam kaler merah dgn kacang tumbuk. Perghhhhh marvelesss.

Ikutkan hati nak mkn soup. Tp aku malas nak panjat balik tangga. Nak tgg budak tu bakar garlic aku lagik. Kemsalam je lah. Lenkali lah kalu betul2 rajin. KFC tu plakk. Aku mmg hantu ayam gorengg. Kenang kan jauh ujung nun je aku pilih yg paling dekat. Makanya kemsalam jgk dgn KFC. Takpe...aritu baru lepas mkn cheesy wedges die. Yum yummm.

Suke la sgt kan...skrg ni dah gigil2. Aircond ape ko pasang ha. Sejukkkkk aiii heh.

Thursday, September 29, 2011

Hatyai, Thailand

Time2 selatan Thai tgh bergolak dgn bom sana sini, aku bole pi ke hatyai plak kan. Katenyer Hatyai selamat (insyaAllah). So bepergian la kami sume berbodong2 naek ketapi. Yess naik ketapi. In proper language, naik keretapi tanah melayu aka KTM.

Trip ni organize by student BBA-UKM yg khusus utk mencukupkan syarat lulus subjek yg diambil. Hebat tak hebat kan. Dalam byk2 tmpt aku terpk, asal Hatyai????. Kate lecturer aku pulak, kite ni nak pi visit Prince of Songkla University (PSU). Ade student diaorg amik subjek B.Melayu. Which is kite ni pi utk mengasah lagi skill diaorg berbahasa melayu. Gitu la yg ade dlm paperworknyerrr. Owh...aku tak terlibat dlm committee. Amik tugas pun hok ujung2 je. So ade satu slot yg rombongan kami ni akan ke uni mereka dan perform dkt sana. Pun aku tak take part. hehehe. Aku maintain low profile je lah.

Pjg lebar betul aku explain kan. Ade korang kesah ke. Ni nak cite pasal pengangkutan. Bukan pasai trip tu. Awal2 td aku dah bgtau yg kami2 sume ni naik ketapi. Ok...to be frank, aku bukan la jakun bebenor tak penah naik ketapi kan. Penah naik. Time tu blaja dkt kolej. Nak merasa la kunun. Sbb asik naik bas je. So try la amik ketapi dari Ipoh ke KL. Amik plak 1st/business class. Aku bajet ade katil la. Skali nan ado. Kerusi semedang. Padan muko rasakannnn. Cittt. Yg kaunter tiket ni pun satu, ko dah tgk aku tercangak2 depan ko tu cube2 la explain sket. Aku rasa aku ty jgk, tp tak menjawab pun. Rupe aku cam budak sgt ke? tak kotttt. Umo aku time tu dah 20 thn kot. Heh...takpe kite lupekan.

Masa ikut trip kalini, wakil KTM ade explain sikit2. Baru la akak tau dik....banyak pilihan koc nyer pun. Time pegi aku dpt koc katil...yeayyyyhuuuu. Time balik tak reti2 lagik...swap la kan. Ok, koc katil ni adalahhh gerabak terakhirrrr skali. Dan koc satu lagik utk trip kami ni adalah di koc pertama. Ada masa2 nyer kiteorg kene ke koc pertama sbb ade program semasa perjalanan. Makanyerrrr berjalan la aku dari satu gerabak ke satu gerabak yg totalnyer adeeeee 9. Fuhhhh exercise kooo. Masa ni la aku bole tgk 1st class, 3rd class, VIP, katil dannn tidak dilupekan....kantin ketapi. On the way nak smp ke koc pertama tu confirm aku singgah kantin in between dulu. Hahahhaha. Tp....koc yg mcm aku naek dulu takde. Business class takde. Confirm takde. Sbb seat die cume 3 seater je. Yg ade masa aku pi Hatyai ni sume dua-dua. Paham dok. Buat2 le paham ye.

Tak kesah la yg tu...yg sgt2 menarik nyer pulak perjalanan ni amik masaaa dokek setengah hari. Time pegi tu bertolak dlm 9.00 mlm +- peh tu smp Hatyai dlm 10/11 pg waktu Mesia. Time balik bertolak dari sana kul 5.00 ptg dan smp KL sentral kul 6.00 pg +-. Time pegi tu sedap jgk la aku bole tdo atas katil kan. Hok balik tuuuu hazabbb sket. Sakit badan2 ku sume ok. Hahahhaa. Takpaaa ni kire pengalaman jgk. Lepas ni kalau ade offer naik ketapi, aku pertimbangkan dulu. Hehehehe. Bajet amik katil je lepas nih. Haaa masa aku jln dari satu gerabak ke satu gerabak tuuu, aku bole terbayang cite Harry Potter ko. Pasai koc VIP mmg mcm dlm cite tu. Hahahaha. 'Anything from the trolly'. Yesss aku obsess dgn HP ye tuan2 dan puan2. Eh masa balik tu dkt koc 1st class dieorg bukak cite tu tau. Aku nyaris nak duduk tgk dah. Kenang ade program dkt koc pertama je aku tak jadi lepak situ. Haiyaaaa.

Owhh tang rege bape yg aku bayor pi Hatyai ni...tidak ketahuan ye. Bole cek dkt KTM kot. Kalau tak silap, ketapi yg aku naik tu nama die Senandung Langkawi. Kot laaa. Memandangkan perjalanan keseluruhannya malam, nan ado nak nampak pemandangan pun. Sume gelap gulita saja. Tapiiiiii yg menariknyerrr, aku 1st time solat dlm kenderaan. Selama ni dok dgr je org solat atas kapal terbang. Aku solat atas katil dlm ketapi. Tang kiblat, sume main agak2 je. Sbb dlm perjalanan mmg takleh agak tang mane. Yg penting niat. Amik wuduk takde masalah. Air mmg ade. Lain kes kalau solat atas kapal terbang. Sumber air terhad. Mak ai kate takyah buat semula sbb ade wuduk. Kalau solat menghormati waktu, tak silap ai kene buat semula bile dah ade sumber air. *Sila betulkan kalu salah ye*

Sbbkan aku jakun, ni nak show2 sket katil dlm ketapi rupe cemane.....hehehe

Ade bantal, selimut nipis pun ade. Langsir paling penting ye. Need privacy.

Katil no. 32. Rupe aku teruk benor sbb.....time2 ni la nak sakit kepala ape sume kan. Sib baik aku dah standby panadol siap2.

Selesa jgk, cume ade masa2nyer ko terjaga2 jgk la. Pasai bergerak kan. Kalau yg tdo mampus mmg tak terjaga la kot. Aku plak jenih yg....mane ko campak pun aku bole tdo. So takde hal sgt. Overall, utk experience ok la. Tapi kalau next time ke Hatyai naek ketapi.....aku pilih bas kot. Masa tu penting ok. Total pegi balik dgn ketapi adalah bersamaan dgn 1 hari = 24 jam. Satu hari oke perjalanan. Aku kenang nak lulus paper nih la yg gigih ikut trip ni. Hahaahha. Arap2 A gemuk la aku dpt nnt. Fuhhhhh fuhhhh amin......

Monday, September 19, 2011

Single

not yet available...;)

Personally ini bukan masalah pd aku. Tetapiii terpulang kepada individu lain jgk. Ade yg akan kata yes n no. Thing is, mcm mane aku adapt dgn surrounding yg....totally different dgn aku. At the age yg mcm aku nih (hohoh guess la sendirik ye) ramai kwn yg dah kawin...satu, dah ado anak berderet2...dua, dah achieve mcm2....tigo. Lain2 mungkin minor je. Yg agak2 crucial sket...three item tu la kot. Majoriti kwn2 aku dah begitu ye. Bukan takat kwn sek ren je, kwn sek menengah smp le kolej and now ni uni. Mcm2 transformasi aku dah tgk dkt diaorg. Being me, bile aku masuk kelompok mereka aku pakai redah je. Janggal tu ade la. Mane2 yg kurang kerapatan tu ade la gap. Tapi kalau betul2 close dgn aku, dikkkk ade akak kesah? hahaha. Yess aku type yg main gamble jee. Tapi....mesti tgk keadaan org jgk. Kdg2 ade yg tak selesa dgn kite (which is me single). Like, dah kawin kene la carik kwn yg dah kawin jgk (certain). Itu hak individu. I don't mind at all. Well, it's a normal thing that happen now. Aku take positif je. Life cycle....sume org akan melaluinya.

Lucky me...kawan2 aku tak la begitu. Even aku dtg rumah diaorg sorang2 pun, aku tak la rasa janggal. Ke aku yg pandai bwk diri. Hahahahah. Kadang2 tu mmg ade 2nd thought, nak pegi ke tak jumpe kwn aku ni. Kang pi nnt, aku sorang2 ape nak citer. Kot2 nnt aku jdk pemerhati bebas je fulak. Kadang tu aku plak kesian dgn kawan tu, mesti die serba salah dgn aku kan. Yessss ai know. I can read ur mind. Eh tak...hahahaha. Itu salah satu alasan kuat jgk kenapa ade kwn2 yg aku tak dpt nak jumpe.

Tapi kesian jgk yg sekapal dgn aku nih. Kene ler carik org yg single mingle mcm kami jgk utk get along. Hishhh perlu ker. Kalau ikut term aku....tak perlu. Make thing simple udah. People come and go.

Ade bagus nyer being a single nih. Read carefully....'ade' means ade la pro n cons nyer jgk. Ape die tuh...nak gi kemane pun bole. Bebas. Permission dari mak je. Or else, aku hangkut mak aku skali kalau nak berjalan. Sib baik mak ai sporting you. Ngikut je anak die even kene kuor duit sdiri jgk kdg2 nyer tu. Eh kite share2 kan makkk. Hehehehe.

Act, takde issue ape pun. Aku dari duluuuu.....dari zaman skool mmg lone ranger. Kolej, uni...sama jgk. Ke mana2 ai sorang. Org kate ape....kera sumbang. Kdg2 ade jgk. Tgk keadaan. Jadik utk play safe, aku kene timbang tara la jgk kalau nak ke mana2 pun. Jumpe sapa pun. Bukan utk aku je...utk org yg disekeliling aku jgk. Ye lah...aku mmg bole je, kot2 org plak yg takleh adapt ke haku ni. Ade jgk kawan aku yg kate...beruntung jadik mcm aku. Single xde komitmen, makan pakai cukup, rete ade (rete sementara tu pun loan), bole buat ape je. Ok...mmg point tu ade tp aku jwb balik. Yess kdg2 org nampak aku senanggg je. Bole ke mane2 buat apa2 je. Tp...ape yg kwn aku ade skrg (married with 2 daughter) aku takde. So nampak tak. Life die lagi dah nearly complete. Jadi...hargailah ape yg anda ade skrg. Jgn terlalu pandang org lain. Mmg smp bile2 takkan abis pun episode banding membanding nih. Kalau kwn aku berada ditmpt aku sekejab...mesti die lebih tau mane yg lebih baik utk die. Hehehe.

Kenapa aku citer pasal 'single' nih yek. Smlm jumpe dgn sorang kwn. Datang beraya ke rumah and she is single too. Dgr citer die...aku mmg kesian. Ye la..mungkin cara aku tak sama dgn die. Even aku tua lagik dari die, aku still bole hadap pressure yg ade. Die punyer kesah ade different sket. Tapi die ade highlight yg....kalau bole nak dtg beraya umah aku tanak la sorang2 lagik. Nak la berteman (ade partner) Adoi....kesian tak. Aku mmg takkan buat guest aku lost. I'll try my very best. Kalau dtg dgn partner skalipun....aku akan drag them into conversation. Mungkin condition nyer skrg....aku single pun (lone ranger) yg tak sgt lonely. Tp kwn aku...single n lonely. Nak mingle dkt kwn2 sdiri pun, memasing dah ado partner. Awok tersisih sensorang. Itu aku pun penah raso. Tapi tu laah. Life never been fair. Dan kerana itu......takde yg perfect dan complete 100%. To my dear friend, all the best and may Allah bless you. U'll never walk alone...Liverpool ka? (ok kalau salah jgn maki. sy bukan football fan) ;)

Monday, September 05, 2011

Cover Majalah

Kejab je dah raya. Taun ni takde amik cuti sebelum. Rasa cam takde nikmat nak raya pun. Cuti aku tinggal paras idung dah haaa. Pas raya ni kene amik coti lagik tuk trip UKM. Adoiii ya punn.

Toksah la mengenang nasib sgt dah. Tiap2 taun pun gitu jgk. Tgk taun depan cemane gaya plak. Pas raya ni aku dah masuk final year.....yeayyyhuuuuuuuu (sambil lap2 peluh kat dahi)

Raya mesti amik gmbr kan. Tak kire la baju baru ke dok. Taun niiiii tema kotak-kotak. Kelasss ko jahhh. Kotak la sgt kannn. Ikutkan malas nak beli kain. Nanti makkkk jugak kene jahit. Aku menjahit? Jahit silang pangkah pun aku main pangkah je. Ikut suke ati aku je. Janji rupe ado. Dah byk taun jgk aku beli baju siap je. Senang kot. Takde la mak susah2 kene jahit. Nak carik size aku pun takde masalah sgt. Taun ni je k.anim paksa (terpaksa rela) suh buat baju. Tapi....aku mmg standby beli baju siap. Kot2 mak mmg tak dan siap. I dont mind pun. Pengalaman....hahahhaha.

Haaa....hok nak cite nih. Pattern mengamik gmbr family aku. Tiap2 taun mmg berempat je la. Yg dah berfamily tgk nasib. Kalau dpt amik....dpt la. Tapi selalunyaa gmbr skema je la kan. Ni kalu kami berempat je. Aku mmg suke fully utilize kerusi meja sume. Takde gmbr skema2 ni. Mesti nak amik gmbr bajet depan majalah je. Actually....tiap2 taun mmg aku arrange gitu. Taun ni je ade lak sorang yg perasan cover majalah kan. Hahahhaa feeling la sgt kannn. Sebabkan aku adik yg baik....maka nyer gmbr taun ni aku transform jadik.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
hambikkkkkkkkkkkkk ko.

Buntang2 mata aku buat cover nih. Kalau tgk detail mmg tak smooth. Aku maleh ler. Ni pun jenuh hadap bape jam dah. Kalau tgk gaya yg amateur aku nih.....kite ok la ni kan. Lama dah tak buat keje design2. Ikutkan nak amik template org je. Dah org nyer jauh nun kek kg. Akak redha je la kene buat dari zero. Size pun aku pakai taram je. Janji gmbr aku muat. Dah. Takde ikut standard size hok majalah betul. Iskkkhhh ade ku kesyah ke. Ni pun tuk seronok2 je. Tuk publisher majalah sebenar.....jgn saman sy kay.

Haa tu jelah.

Thursday, August 18, 2011

Rekod

Rekod taun ni tak menyinggah lg ke pasar ramadan. Ikutkan bukan nak mkn sgt. Seronok membeli je. Iskh not good betul. Kalau dulu dkt nakhoda aku suke jgk menyinggah. Skrg ni dah tukar tmpt masuk kot ceruk sket, rasa cam aura dah kurang lah. Aku pun malas nak stop. Selayang pun ade. Tak pegi jgk. Malassssss.

Kalau pi pasar ramadan ni aku beli taufufa je. Pastu carik tepung pelita. Tak pun carik lopes. Mende lain pun mungkin murtabak lah. Owhhh aritu aku mkn murtabak dkt Istana Budaya....sedappppp (ke aku yg lapor hahaha). Mcm nasik2 ke hape ke mmg takde dlm list. Even kat umah takde prepare nasik pun....aku fobia sket lah nak beli. Takut terbeli yg tak sedap. Owh satu gih list yg mungkin masuk....roti john dkt bangi. Dgr2...pasar ramadan dah teralih tmpt sket. Ni bangi dkt Shell...bukan hok PKNS tu. Tapiiiiiii dulu laaa tiap kali nak singgah (ari sabtu) confirm kene sabar lebih. Susah benor nak dpt parking. Bukan takat pasar ramadan je. Pasar malam pun sama. Ikut hati tak sabar aku nih...kasik pusing seround je kalau tak dpt parking aku blah terus pi warta. Terus tapau KFC je. Hahahahha.

Setakat hari ini...aku dah dapat merasa tepung pelita dgn taufufa (kak lat yg beli). Murtabak pun dah. Yg lain2 tu tgk lah. Kalau rajin order dkt mak je lah. Opsss hahahhaha. Sgt tak membantu. Tgk gmbr2 ni terliur terus. Haittttt

Gmbr dari google
Tepung pelita - mesti nak daun pisang punyer
Taufufa - terkenang plak papa rich punyer
Sum Sum - sodap niii aritu mak dah buat. Bukak puasa dgn sahur hadap ni je
Sagu merah - kalau takde kelapa lagi okeh. Nenek rajin buat kuih ni kan.

Monday, August 15, 2011

Zulkifli Noordin : Jika Tidak Dibendung, Ahli Keluarga Kita Bakal Murtad Kelak!

Sy membaca apa jugak bentuk bahan yg ade dkt internet. Dari bentuk ilmiah sehinggalah kepada cerita skandal, kontroversi, isu sensitif, politik dan isu kenegaraan. Dalam banyak2 cerita, ini yg paling menarik (bg sy setakat ini). Sbb....ketika kejadian tersebut sy masih terlalu muda. Dgr desas-desus tp tak tau ujung pangkal cerita. Pendedahan oleh YB zulkifli Noordin ini sy kira memberi sy peluang untuk mengetahui kedudukan sebenar cerita tersebut.

Tinggalkan isu kepartian, politik, atau ape sahaja yg boleh dikaitkan terhadap personaliti YB ini, sebaliknya fikirkan kedudukan maruah agama kita yg semakin diperkotak-katikkan.

Thursday, August 11, 2011

Felik

Pelik sket la. Biasanya belum abih exam aku dah sibuk2 nak kemas buku etc sume masuk dlm kotak. Sem lepas punyer buku ade gih duk tenggek ataih meja. Aku lupe laaahhhhh. Abih sem lepas smbg lak ke sem pendek (tanpa rela hahahah). Tu yg agaknyer tak rasa cam dah abih sem kot. Satu gih pasai....stock kotak dah takde. Kat opis dah licin aku kebas. Kalau beli A4 dari supplier mmg ade kotak. Ni skrg bos suh beli ape2 saje brg dkt Jusco. Aku try mtk kotak....nan ado nak bg. Kedekut tul lahhhh.

Pas raya nnt masuk sem baru. Short sem berbaki 2 minggu je lagik. Pasai sume dah pakat nak raya balik kg etc sume, jadik minggu last kelas dah kene drag awal2. Kejab je mmg betul2 short lahh. Ni 1st time aku amik short sem. Sebelum2 ni....jgn arap lah. Aku mmg pemalas yarabbi nak smbg. Aku amik sem betul je. Ni pun pasal kene warning, paper tu tak kan dioffer time sem biasa. Uishhh mampuihhh ler. Kang takleh graduate aku. Terpaksaalahhh amik jgk.

Ikutkan baki sem aku tinggal lagik 2 je bersamaan dgn setahun je lagik. Lepas tu......abih laaaa. Graduate le akak dikkkk. Gigih 4 thn aku duk ulang alik KL-Bangi. Eh belum cukup 4...baru 3 je skrg. Rasa cam tak sabo2 nak abihkan. Total paper nak kene hadap lagik adala dlm 8-9 kot. Tapi....next sem ni ade satu paper english suda clash dgn HR. Adoiiiii. Padan muka aku kan. Dulu org lain ajak ngamik aku takmo. Masa sem 5 dulu nak amikk...tapi credit limit aku dah over. Nangisssss. Huhuhuhu.

Harap2 paper kendian2 ni takde yg sangkut/clash etc sume. Nnt sapa pulak nak byr kalau dah terlebih sem kan. Owh...ai pinjam MARA lagik. Kene2 la beringat. Abis stadi kene on time. Agreement gitu kan. Somemore...member aku yg jadik penjamin. I wont let u down dear. Dont worry okeh.

Balik kang jgn lupe kemas buku ye cik dilla.......

Tuesday, August 09, 2011

Aksesori

Perempuan mmg suke pakai aksesori kan. Paling koman pun cincin sebentuk. Ape jenis tu tak kesah la kan. Ni aku nak cete....aksesori paling lama aku pakai.

*gmbr adalah digoogle

Haaa nampak apo bondo nyer tue. Gelang je. Kayu plak tue. Jgn nak feeling anak org kaya pakai emas berat2 la yeh. Owhh statement bukan nak mengata. Mengata is no good. Bulan puasa nih. Iskhhhh.

Ok meh smbg. Aku start pakai lepas abih SPM. Taun 1998/99. Right after SPM ke taun berikutnyer....tak igt dah. Tempat beli...Central Market (CM), rege....tak hengat dah. Satu je. Bukan cam dlm gmbr berangkai2 tue. Takde special nyer pun gelang ni. Cume....satu je, once pakai mmg payah nak bukak. Sbb gelang ni bukan custom made ikut ukuran. Takde tempat nak bukak ke hape. Main jenih sarung je. Masa aku beli dulu mmg takde pape intention tersirat dan aku pun nak yg senang, permenant. Kire bole lasak ape sume skali la. Leceh la kalau kene asik bukak pakai bukak je kan. Hambik koooo...ni tak penah lekang dari tangan aku dari day 1 pakai. Hahahah bape taun suda? Almost 10 yearsss ++. Satu sebab nak tanggalkan susah. Sakit la gamaknye tangan aku ni. Penah jgk try2 bukak. Halfway aku pk....takyah lah. Dah stuck pulak kat ibu jari. Mau tolak balik sakit kotttttttt.

Dulu CM mmg glamer dgn jual aksesori. Kayu kayan belaka lah. Kalau pi CM tak sah kot kalau tak singgah. Mesti beli seketul dua. Tak gelang, beli rantai. Aku bongkar balik brg2 lama aku mmg ade tersimpan lagik. Masa skolah aku pakai cincin silver. Gelang2 ke rantai pakai jgk. Selalu bernasib baik tak kene tangkap. Yg permenant pakai dulu cincin. Senang nak tanggal incase ade spot check, tanggal simpan je la. Cincin aku bertukar ganti sbb silver kan. Student mane byk duit. Silver je la yg aku mampu pun. Agak2 dah kusam, beli yg baru. Ade satu cincin aku yg aku igt...misplaced kot. Aiyooo lama jgk aku pakai tu. Tak tahu cemane bole ilang. Ade yg kate cincin aku mcm cincin lord of the ring. Cite tu pun aku tak tgk. Tp mmg serupa. Aku pakai dulu yeh...lama dah. Hehehe. Skrg ade la mampu sikit....pakai white gold plak la.

Ni nak cite pasal gelangkan. Tak abih gih. Gelang ni gelang kayu...jadik mmg keras ye. Lepas abih skolah aku mane ade masuk utan/main sport ape bagai sgt. Mmg takde masalah pun. Tp ade la skali kolej aku buat game bola tampar. Haaa rasa la koo. Hahahahah. Bole tolak ke atas tp kalau jatuh balik kene bola. Adoiiiii. That why aku tak suke main bola tampar. Eh ade kene mengena tak? Hahahahha.

Aku igtkan aku takkan jumpe lagi dah gelang jenih cam aku nih. Dah lama tak pi jln2 CM. Tapi aritu masa aku pi bayor parking, dak perempuan tu pakai gelang. Aku dok telek2, eh serupa lah. Gelang aku ade ukir2 sket. Mmg samaaa. Dlm kepala aku dah ckp...mesti ko tak bukak2 kan dik. Hahahahhaha. Referring to aku jgk lah.

Kdg2 aku tgk yg berantai2 punyer kenan jgk. Pakai la jgk. Sbbkan jenih2 tu sume bole tanggal bukak bagai...makanyaaa rekod gelang kayu aku mmg takde yg dpt pecah lagi. Hehehe. Dah lama tak carik aksesori. Skrg ni aku aim dokoh. Tau ape dokoh? Tak tau bole google. Aku start carik mende ni lama dah....3 taun lepas. Time tu dokoh ni tak dikomersialkan utk public. Kot la. Sbb mane tmpt aku carik pun takde jgk. Tp sejak 1-2 taun lepas....baru aku nampak belambak2. Tu pun dah dimodified dari bentuk asal. Aku dah prepare...dokoh ni bukan item yg murah. Special event je bole pakai. Tp sbb skrg ni dah dikomersialkan....mesti rege ade murah. Banding time aku mula2 carik dulu dgn skrg la kan. Aku dah servey 2-3 tmpt jgk. Ade yg kenan. Selebihnyaaaaa aku tak kenan. Aku nak jenih org pakai masa kawin tu. Hahahha buang tebiat. Jenis tu mmg cantik. Yg ade skrg ni dah kene alter. Tgk la nnt. Agak2 takleh tahan dah...aku beli jgk la apa2 yg ade dipasaran.

Cite aku dah melarat2 ni. Cukup lah dulu. Later2 smbg k. End.

Friday, August 05, 2011

Jangan Mengeluh....

Kita selalu Bertanya.... ......... .......dan Al-Quran sudah menjawabnya. ......... .......

KITA BERTANYA :
KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


KITA BERTANYA :
KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB

"Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA :
KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "
- Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA :
KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA :
BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di
medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). "

KITA BERTANYA :
BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45


KITA BERTANYA :
APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111


KITA BERTANYA :
KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. "
- Surah At-Taubah ayat 129


KITA BERKATA :
AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12

Wednesday, August 03, 2011

Hao Ke Aiii


Buang tebiat namanyer. Tgh concerntrate tgk drama taiwan down with love. Eh correction....bukan skrg la tgknyer. Agak2 ade free time baru tgk. Tgk pun dkt you tube je. CD tadak. K.Lat tanak beli. Aku tak tau pun cite ni dah main taun lepas. Diulang...tahun lepas ye. Ooo ye jgk. Aku bukan jenis suke hadap tv 24jam. Mane nak kesah pun. Ari ahad aritu 8tv ulang lagik. Tiap ari ahad je la. K.Lat bukak pun dah tinggal lagi 10minit nak abis. Nak nengok mende nyer kan. Tp aku tau kenapa K.Lat suke cite tu...pasal yg berlakon tu Jerry Yan. Huahahahhah. Sapa penah tgk cite Meteor Garden kenal la sapa die tuh.

Intention aku bukan nak tgk si Jerry tu. Aku kenan dgn watak Ella Chen. Kelakar kottt. Die act boyish tp bukan tomboy. Tak bole blah tu kakak die kelentong bos die, adik die tu lesbian. Kahkahkahkah...kelakar. Die belakon selamber jek. Kalau dkt youtube ade 16 episode. Setakat hari ini aku dah tgk smp 11. Tdo kul 2pagi oke. Bengongg tul. Sanggup lak aku berjaga semata2 nak tgk Jerry eh silap....Ella Chen. Tapi ok la...2-2 kene. Dulu aku ade tgk cite Hanazakarino Kimitachihe. Si Ella Chen jgk berlakon. Die menyamar jadik lelaki nak duk asrama lelaki. Hahahahahha. Nnt nak tgk balik jgk la. Owhhh aku bukan lesbian ye. Saya straight oke. Gay dah tentu2 la bukan jgk.

Oke2 meh smbg tgk youtube...eh smbg buat keje laaaaaaaaaahhhh.

Tuesday, July 26, 2011

Toll


*gmbr adalah digoogle

Hari2 pegi keje aku lalu toll. Toll mane lagi kalau tak toll berDUKE nestapa kannnn. Kalau tak jammed maka DUKE adalah terbaik. Tapi kalau jammed mcm tetttttttttt DUKE adalah mcm haram jadah jer. Eh perlu ke marah2 DUKE. Hahahaha biasala. Emosi tu memainkan peranan yg teramat penting.

Dulu2 masa DUKE belum ade, hari2 la aku meredah nasib ikut jln kuching nun. Takde pape masalah pun. Jalan tu straighttt je. Ikut kan bole smp opis aku dlm kadar 15 minit je. Tapi....kalau kete dah menimbun...15 minit jadik 50 minit okeh. Dulu jln kuching ade toll jgk. Toll 50 sen. Tapi dah distopkan. Jadik toll pertama yg tamat konsesi. Kalau tak silap la...toll tu pun kire toll pertama yang dibina (dlm kawasan lembah kelang) kotttt lah.

Penah jgk aku terkena, lepas bayar toll je jammed nak masuk kl. Ya ampunnnnn time tu aku baru pass test jpj. Gigil2 kaki aku nih nak balance clutch dgn minyak. Tu dulu...sekrang ni, dkt pasar borong nun dah start jammed. Adoiiii.

Nak cite kesah benor pasai toll nih. Aku rasa kelakar tp pada budak toll tu aku rasa die menyumpah2 kot. Kesahnyer.....kalau ari sabtu aku keje, pas tu straight akan pegi kelas terus. Dari Hartamas aku masuk jln depan pusat sains nun terusss ke kerinchi link. Kuar la dkt seputeh baru masuk jln sg. besi. Kene toll pun takde hal. Kekadang dkt jln parlimen tu jammed. Kebiasaannya, aku akan masuk lorong TUNAI/TNGO. Tapi aku byr TUNAI la. Sebab dah biasa kan...maka pada suatu harinya aku dgn confident masuk lorong tu. Sesambil kalut carik duit ni. Elok aku smp dkt booth toll tu aku KENE MARAH *$#@+#%@&)? hahahahhaha aku rasa kelakar kot. Tak penah hayat aku ni...kene marah dgn budak toll. Bole? Lebih kurang camginih la

Budak toll : Cikkkkk kenapa masuk sini!!!!!
Aku : Terkesima terus (aku salah masuk lorong smart tag keee)
BT : Cik tak nampak ke lorong ni tutup td. Tgk skrg dah ramai masuk sini!!!!
Aku : Tercangak2 lagi aku nih tak phm ape cerita. Duk terjenguk2....laaaa lampu merah ke. Hahahahha ptt la ko marah dikk.
Aku : Sorry la ye...tak perasan td. Igtkan hijau.

Dah blah tu aku gelak je laaa. Tak penah betul aku lalai camgitu. Mane nak perasan lampu merah ke hijau dikkkkk. Selalu kalau toll tu tutup, depa buh palang skali. Kannnn dah hari ini dalam sejarah. Aku kene marah dgn budak toll. Hahahahah. La niii kalau aku nak masuk lorong toll mmg aku dok perati lampu je lah. Tanak kene marah lagik oiiiiii. Hahahahha

Kalau lalu toll DUKE pepagi, ade jgk yg slow melow buat keje. Hangin je aku. Dah la nak cepat. Cergas2 la sikit dikkkk. Pagi kot. Tapi pelik kan....Lorong TnGo dgn SMART TAG laaa yg paling slow skali tau. Baik lerrr aku byr TUNAI je. Satu booth tutup pun bole jadik pjgggggg Q oke. Tak phm tull aku.

Selalu jgk kalau aku tak sure nak ikut jln mane...aku akan ty dgn budak toll. Tapi aku make sure la blakang aku kete takde baru bole nak ty2. Ni nnt duk ty itu ini org belakang berapiiii je tunggu. Eh aku penah kot. Kalau gaya ty jalan kite bole agak kan. Ni mcm nak berkenalan jeee. Siap bagi kertas...no tel kot. Hadoiiii. Jadik je kan....

Dalam byk2 highway...MRR2 takde sebijik toll pun. Cuba la telek. Mmg takde lgsg. Hahaha kenapa ek????

Thursday, July 21, 2011

twice for each two

Ni sume sebab obsesssssss. Oleh kerana itu 2-2 cite kat bwh ni aku tgk 2KALI (TWICE). Lucky me, kali ni takyah berperang perasaan dengan exam dan intention yg sgt meluap2 nak tgk wayang. Exam aku kali ni gap panjanggggggggg betul. In between aku sempat tgk Trans 3. Abih exam dpt tgk HP7 pulak. Exam kalau gap pjg nau pun tak besh jgk. Momentum ade kurang dan aku pun lemauuu. Eh bukan nak cerita pasal exam kan. Ni nak cite ke-excitedness-san aku tgk 2 movies nih.

Photobucket

Utk Trans 3, i dont put my expectation that high. Average je. Sbb tah...megan fox takde kot. Hahahahhah. Kalau pelakon asal bertukar tetiba2 mesti mcm kureng sket. So itu yg aku set dlm kepala. Tp takpe...kite kasik tgk dulu. Nak cite pasal tiket punnnnn perghhhh. Lenguh jari2 aku asik refresh GSC nak check available seat. 1st day tayangan ari rabu. Non ado tiket murah nyer pun. Rege biasa. Even biasa punn tetap penuh dari hari sabtu. Aku pasrah je. Last2 decide tgk ari khamis. Dokek TGV Capsquare.

Basically cite diee OK. Yang WOW adalah part gaduh2. Tu mmg awesome. Tapiiiii pjg betul sequel kalini. 2 jam 30 minit. Sib la tak tgk 3D. Pada aku ade cam kelam kabut sket. Mcm semuanya nak diceritakan dlm satu masa. Byk sgt input bla tu bla ni. At the end of the day, one shall rise one shall fall. Eh...tu ayat filemm hahahha.

Lepas dari ni takde sequel dah kan. Aku puas ati sbb Starscream mampus jgk. Megatron pun mati utk kali ke-2. The rest....under my rating was ok. Owh...another part yg awesome, bile diaorg terjun bangunan dan bile bangunan ape tu tah kene serang dgn shockwave (kot) main selamba terjun dari tingkap menggelungsor dkt cermin bangunan....wahhhh hebat. Mmg brani mati punyerr.

Ok tu je la utk Trans 3. Kalau nak baca plot cerita ni bole click SINI. Now move to HP7 Part 2

Photobucket

Honestly, aku tak penah folo cite yg mcm ni punyer byk sequel die. But it's worth it. Punyer la lama aku tgg dari satu siri ke satu siri. It teach me to be patient as well. Well done! Chopppp, part 1 aku tak review pun kan. Dont bother lah. Part 1 ade slow sket jln cerita die. Overall utk part 2 nih cite die sebenarnyer simple (jln cerita yg mudah). Sblom masuk wayang aku dah baca sinopsis, try carik plot. Ade tu ade la jumpe. Tp sbbkan aku tgk tayangan 1st day (yeay) nan ado la nak jumpe plot detail.

Yg bagusnyer....cite ni betul2 abih. Meaning that the ending was done nicely. Ape jgk question mark yg aku penah ade dulu diexplain dkt part 2 nih. No more question mark. Puas ati sbb si harry ni betul2 bertarung dgn tom. Cume...sama mcm trans 3, sbbkan last part sume bende nak sumbat. Again...cite ni amik masa 2jam 10minit. Aku ade baca review pasal HP7 nih, katenyer kali ni mcm tak challenging compare to previous series. I agreed. Satu sbb mungkin watak dah semakin membesar...they can overcome easily. Lagi satu cerita die cepat. Like I said...sume nak sumbat. Total horcrux nak kene musnahkan....6 (correct me if wrong) dlm part 2 ni je die jumpe 2. Lagi 2 tu takyah carik.

Mmg agak laju banding part 1 yg slow sket jalan citenyer. In overall, the movie was great. Including the previous series. My favorite series was...Sorcerer's Stone. Sad to say yg lepas ni takde HP dah. Tp kalau smbg...relevance ke? No need lah. Yg buat aku bertahan tgk cite ni pasal....sume pelakon bertutur dgn accent british. Sodap eh. Kalau tgk movie lain pun...ade guna accent british...kemungkinan aku repeat tgk mmg ade....bile aku nak pi U.K ni ek. Eh verangan pulakkkk. Aku teringin nak tgk muzium die lah. Adoiiii mmg obsess dah nih.

Lepas ni nak carik buku die plak la. Aritu terjumpe kedai buku dkt bangi nun. Bole pinjam. Menarik...menarik....

Nak review detail plot HP Part 2 ni bole click SINI.

This is the end of our story. Brilliant!

Wednesday, July 20, 2011

Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin aka Masjid Besi

Sebelom2 ni mmg penah bersolat dkt masjid nih. Cumenyerrrr aku tak bwk kamera sendiri lah. Mmg takde la nak ngambik gmbr pun. Masa awal2 baru bukak dulu aku dah smp doh. Amik berkat masjid baru. Mmg time tu tak siap sepenuhnyer. Berdebu berpasir lagik. Signboard pun tak fully letak n complete. Melilau nak carik tmpt wuduk perempuan. Skrg dah oke kot. Tapi dkt kolam still under maintenance. Dulu dpt gak la aku tgk ayor penuh kat tepi. Sekrg kering kontang dah.

Latest pi masa ada Pesta Flora Putrajaya. Sempat la menyinggah masjid nih. Dekat je pun. Tapi kalau diberi pilihan aku mmg prefer masjid besi dari masjid satu lagik. Sbb kekadang attire aku mmg tak suit nak masuk masjid yg satu tu. T-Shirt short sleeve/blouse quarter. Mmg kene la pakai jubah merahh jambu tu kan. Tp kekadang aku hangin jgk...lengan quarter aku lagi elok dr yg pakai long sleeve tp ketat. Camno? Okeh fullstop.

Dah alang2 bwk kamera, aku pun ngamik sekeping dua gmbr kat masjid nih. Interior cun. Tang kubah tu aku takleh amik full. Nak full kene baring gamaknyer. Kurang sopan la kan sbb aku perempuan. Apekejadahnyer nak baring2 dkt tempat ruangan solat kan. Lens aku pun tak cukup wide lagi (kelip2 mata dkt en don...nak pinjammmm hehee)

For those yg tak berkesempatan singgah utk bersolat dkt masjid nih, tempat amik wujud ade dkt tingkat satu, kendian nak ke ruangan solat ke tingkat dua pulak. Parking ada dibasement (kot la...sbb tak penah tau exact tingkat2 pun)
Photobucket
dari ruang solat....bole tembus terus ke pejabat kerajaan (tak tau pejabat ape ujung nun)Photobucket
ruang bersolat.....

Utk lelaki di hadapan, perempuan dibelakang. Takde tirai utk bezakan cume pihak pengurusan masjid ada letak border utk bahagian2 tertentu membezakan kawasan solat utk lelaki dan perempuan. *ruangan solat perempuan mmg open, semcm mane ruang yg nampak dlm gmbr atas nih.

Satu perkara yg aku sgt gemar bile singgah masjid2 besar nih...tgk interior dan architecture binaan (ptt buat solat sunat byk2 kan...dah terpesong dah hehehe). Bole kate, takde masjid yg tak indah melainkan indah2 belaka je. Satu lagi masjid yang aku suke singgah, masjid wilayah. In and out mmg superb. Indah dan cantikkkk. Tak penah singgah bile dgn kamera, mmg tak dpt la aku nak amik gmbr pun. On day maybe. Harapan nihhhh. Heheehe.

Bigger view bole click flickr je yeh. Maceh....

Monday, July 18, 2011

Borned in July

Wafiq ~ 02/07
Che Mah ~ 15/07
Kak Lat ~ 16/07
Kak Aisyah ~ 28/02

Photobucket

Photobucket

Photobucket
dekat cake ni tadak nama wafiq. Mak ngah luper.

Masa nih nenek buat kenduri (16/07) jadi kite skali harung saje lah. Gmbr2 kenduri bole view dkt FB

Friday, July 08, 2011

30 Jalan Utama Di Kuala Lumpur Ditutup

"30 kawasan yang akan ditutup kepada trafik pada Sabtu ialah, Jalan Syed Putra, Jalan Istana, Jalan Bukit Petaling, Jalan Bellamy dan kawasan sekitar Istana Negara.

Selain itu, Jalan Sultan Hishammuddin, Jalan Lembah Perdana, Jalan Chenderasari dan kawasan sekitar Masjid Negara, sekitar Dataran Merdeka, Pasar Seni, Masjid Jamek, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Kompleks Sogo, Maju Junction, Masjid Kampung Baru juga ditutup.

Turut terlibat dalam penutupan itu ialah Jalan Kinabalu, Jalan Kuching, Jalan Sultan Ismail, Jalan Raja Laut, Jalan Sri Amar, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Haji Taib, Jalan Raja Muda Musa, Jalan Raja Bot, Jalan Raja Abdullah, Jalan Dang Wangi, Jalan Munshi Abdullah, Jalan Gereja, Jalan Raja Chulan, Jalan Tun Perak, Jalan Tun Tan Cheng Loke, Jalan Sultan Mahmud dan semua kawasan berhampiran. – mynewshub.my"

erm...nice kan...esok aku ade EXAM PUKUL 9 PAGI DKT UKM. Dari Batu Caves nak ke UKM aku nak ikut jln mane kalau dah sume jln nak ditutupnyer. TERIMA KASIH byk2 la kepada pihak yg nakkkk sgt anjurkan perhimpunan jalanan tu. Sebabkan kamu2 ni la....polis nak buat sekatan. Menyusahkan rakyat mmg pandai.

Ok, let me be straight. I HATE POLITIC. Very much. Ooo ade yg claim ini bukan sebab politik, well it's obvious. If it is does not mean for politic purposes then do select the NGO's channel. And yes, the chairman for the organizer is from NGO body. Ur trick was done so well.

I had my own perception for this matter. After reading all kind of material which regards to this event, I could assume that this 'perhimpunan jalanan' can be resolve in other way instead of doing that. Negotiation is the best way butttt it was done before. Then why they are still want to organize this 'perhimpunan jalanan' and is that relevance?

Tujuan asal dah terpesong nih. Adakah rakyat sgt-sgt rela berhimpun pada satu2 perhimpunan yg haram (tiada permit). Read this, perhimpunan dah kategori haram (illegal) mmg salah dah la, kendian sapa2 yg ikut serta consider dah lakukan kesalahan am, kemudian sekiranya anda2 melakukan rusuhan, kerosakan ke atas harta bende awam anda2 sume dah jatuh pada kategori melakukan jenayah kecil. Tambah lagi kalau ingkar perintah pihak berkuasa (polis la kan) kene tahan masuk lokap. Nak kuar lokap kene jamin pakai DUIT.

Tolong letak akal didepan ye, ape perjuangan anda smp sanggup melokapkan diri sendiri, berkorban duit dan masa. Adakah pihak2 terbabit paham tujuan anda mengikuti perhimpunan tersebut, atas dasar ape dan ape kapasiti anda? Adakah undi yang anda buang dulu tidak tepat? Tau tak sapa nama ADUN/DUN tempat anda buang undi dulu?

Aku tak sokong mane2 pihak kerajaan ataupun pembangkang. Yang aku tau sok aku tanak sangkut dkt jammed bodoh sbbkan tindakan kamu2 yg kununnya nak carik keadilan sejagat, keamanan didunia (akhirat cemane?) dan ketelusan pihak2 terbabit. Seriously aku tak kesah pun. Bukan la lgsg tak. Sekadar memerhati isu2 dan buat penilaian rasional dah memadai. Lainla kalau aku duk kat parlimen tu kan.

Nak cite pasal isu2 panas ni agak bahaya sket. Kene perati luar dalam, kiri kanan. Entry ni sekadar meluahkan rasa ketidakpuashatian aku sbb aktiviti2 macam ni memang mengganggu ketenteram rakyat. Setuju je lah..korang merelakan ke bila terpaksa sangkut dlm jammed sbb sekatan jln, korang terpaksa revise jadual sbb masalah delayed etc, korang terpaksa cancel aturcara yg dah dirancang, korang terpaksa berpuas ati bilamana rancangan yg dah dirancang berbulan2 dulu tak berjalan lancar.

I never ask for this. I want justice and I do need justice. But a real justice is no longer produce where the responsible bodies can't be transparent enough.

Cukup la dulu...later2 smbg pulak.

Tuesday, July 05, 2011

YouTube

Salma Mentor 5 ~ Aku Permata

Masa final mmg tak tgk pun. Mula2 dgr dkt radio (hot.fm la kan). Rasanyer mcm Milla Af, pastu dah dgr suara tinggi2 aku rasa cam Dina M.I plak. Dah nak ujung2 baru teringat...Salma kot. Hhahaha betui la. Oke nak kate minat mmg takde la sgt. Tp melodi lagu ni yg buat aku nak dgr smp abih. Mcm terjerit2 la sikit tp me ok je. Acceptable lagi di telinga aku. Yg compose lagu ni Taja - Meet Uncle Hussin. Not bad lah. Masa final mentor tu aku dgr si Salma ni nyanyi lagu Listen je. Ok...lulus. Ade org bole terima cara nyanyi yg jenih terjerit2 nih, ade yg tak. Mcm Fina AF9 tu pun gini jgk lah. Sape lagik...Farah AF2 pun ginih pastu Farah Asyikin OIAM. Haaa diaorg ni sume kategori nyanyi mcm terjerit tp benor nyer itu la style deme nih. Ini kalau nak karaoke lagu nih mau terkeluar anak tekak. Confirm....tetiba feeling nyanyi cam ning baizura je lah. Hahahah

Monday, July 04, 2011

*crazy madness*

Eh ade ke perkataan mcm tu??? hentam saje lah. anyhow....it is a perfect mean to describe me at this moment. YESSSSS...not stand for Year End Sale yet but just yessss. Dah biol kot nih. Hahahaha. Tell you, I was observing the Fella Design Warehouse Sale since long ago. Yesss u heard me. It's Fella Design. Tiap kali ade cerita pasal sale depa dok buat nih, aku mampu tgk je lah. Satu sebabnyer that time belum ade kemampuan sebenar nak beli pakai jenama fella nih. Dan satu lagi, aku tak tau dkt mane Bukit Subang tu. Jauhhhhhhhhhhhhhh. Rasanya kalau ikut kepong lagi dekat kot. Tetiba aku rasa subang sebelah dgn sg. buloh je. Betul ke???

Aku punyer target satu je...wingchair depa. Nak target mende lain bole. Tu kene tgg duit berkepuk dlm poket dulu. Hehehe. Yang buat aku duk kenan nau dgn fella ni ape je tau. Design die dannn jugak material kain die. kdg2 mmg bole jumpe material yg turn out stunning, or even sometimes just turn out non ordinary look je. Skrg ni mane2 kedai perabot pun ade jgk jual mcm cavenzi etc. Last 2 years kot aku dah tgk dkt cavenzi. Kurang berkenan. Dan material die herm....just so so je.

Aku tak tau lah org lain, tp me personally rasa cam ade perangai mak2, makcik2 sket. Hahahahha. Obvious kot. Interest aku more to pinggan mangkuk, crystal, perabot2 jati la, perhiasan rumah, utensil etc. Yang tak mampu beli lagik skrg ni adalah rumah. Aiyohhhh.

So skrg ni pala akak tgh penin, tang mane aku nak susun kerusi ni nnt. Owh...penin jugak nak re-arrange cash flow aku balik. Hahahahaha padan muke. Ni la ghupe wing chair yang bertahun2 aku duk mimpi2 kan tu.


*gmbr adalah di google saje
**mine is exactly like the first one. corak kain je lain. Malam ni bole tdo dkt kerusi je hehehe.

Friday, July 01, 2011

Gatal Tangan

Pagi ni gatal tangan menukar2 layout, background blog nih. Ok kotttt. Not too fancy. If too fancy aku plak yg penin. Less is more bak kate org putih. Tgk kan je lah bape lama aku bertahan dgn background kaler nih.

Tuesday, June 21, 2011

Ayat Cliche

*Hasrat seorang blablabla untuk blablabla tidak kesampaian apabila blablabla*

Letih benor bile jumpe ayat ginih dlm paperr. Tak kire la paper ape pun mesti ade. Eh paper english, tamil, cina tu takde la. Kadang2 ade yg kene dgn situasi cerita. Kadang tu lgsg cam...nape ko letak intro camginih. Editor ko tak baca ke. Cliche gile. Ayat ni start biler tah. Tak hingat plak. Tapi lepas je dari saat itu bole la katakan dlm paper melayu mesti ade punyer. Bukan niat nak kondem wartawan yg dah susah payah buat story kasi masyarakat baca. Tapi seigt aku la, sblom2 ni takde plak mcm ni. Maksudnyer bile paper A guna ayat gitu, paper B pun guna jgk. Paham tak? Ye ler ai pun phm jgk, ayat mesti nak meraih tumpuan pembaca. Tapi kalau dah terlalu kerap ayat tu direcycle je. Adoiiiiyaiiii. Sendiri mau igt lah. Aku kalau baca paper jumpe ayat2 gitu mmg aku terus pegi point bwh. Read my lips, MUAK lerrr.

Syarikat2 paper sekalian di Malaysia, sila jgn banned sy ye. Ni komen terbaik dari loyal reader kamu-kamu nih. Aku penah gak berterima kasih dgn sorang writer tu. Tuk akhbar ttteeettttttt sbb die telah menulis pasal Baitulmaqdis. Coincident nyer bile aku pun mmg tgh carik article pasal kesah tu. Sangat2 menarik. Terjawab jgk soalan2 yg aku ade. Consider itu pun macam info tambahan untuk sejarah Islam.

Cume aku ade question sket dkt wartawan hiburan nih...betul ke dlm etika wartawan boleh tanya ape jenih soalan pun dkt artis? Tak kire la dlm scope atau luar scope? Hurm....itu ke etika nya....question mark.