Monday, March 01, 2010

Teksi Waja Kaler Ijau

Semalam...bermaksud mlm sebelum arini la kan. Hahaha apeda cakap berbelit2. Nak ngilangkan mengantuk macam nak rak nih. Ok smbg cerita. Tgh2 drive sensorang dari jalan sg besi ke jalan istana negara, perasan yg blakang kete ade teksi waja kaler ijau mcm rerapat je. Mcm tak sesabar je lagak die. Padahal lane tgh. Tak lama lepas tu teksi tu overtake secara rapat mcm haram je. Tak reti memotong ke hape. Lantok kan je la. Aku duk perati jgk teksi tue dari belakang. Dkt satu korner jln sg besi, teksi tu bole himpit kete lane tgh yg mana die duk lane laju. Aku mcm....sah le teksi tu bangang. Kete tgh tu tak kacau ko pun tetiba nak himpit ape ke jadahnyer. Depan kete aku adalah saga aeroback. Kete tu minggir ke kiri sket (hahaha aku bukan jawa ye). Bile smp plak ke selekoh dan susur antara ke jln istana, jln tun razak, jln ape tah satu lagik tue, aku dah get ready duk lane kiri sekali. Maksudnyer...kanan aku adalah saga aeroback, sebelah saga tu teksi waja kaler ijau. Selanting la tu. Confident lagak ngeri ni aku pun tekan minyak laju nak masuk jln istana dan tetiba TEKSI WAJA KALER IJAU TAK CANTIK TU himpit aku plak. Eh...mcm mane ko ade tepi aku, bukan td dkt ujung ke. By right aku perasan pun yg teksi ni ade masalah dgn laluan die. Dgn tidak menekan honk, aku baik ati kasi die overtake depan aku dan aku adiahkan die BEAM yg bermaksud, mangkuk hayun betul ko nih dah la masuk tak bagi signal tetiba je plak tue b***h. Nampak gaya mcm teksi tu sgt berpuas ati yg die bertindak betul, bole die slow kan kete....aku tgh laju ni. Kang ade yg cium bontot plak tak pepasal je. Skali tue nampak driver teksi tu kuar kan tangan dan bagi jari tengah yg bermaksud...sendiri mau igt la ye. Wahhhhh wahhh wahhhh....sengaja bakar aku betul. Tp teringat yg ari sudah malam....dan lagik...die nampak ke aku sensorang perempuan dlm kete, tu sume membantutkan rasa nak balas dendam pd teksi waja kaler ijau tue. Keadaan teksi tu pd ketika itu....die block sume kete duduk tgh2 jln dgn hampir tak bergerak. Bangang ke dok. Skali lagi teksi tu benornyer tak tau nak ke mane. Samada jln istana ke jln tun razak. Menyusahkan orang je. Tak payah tgg org takde akal macam tue, aku overtake terus ke jln istana dan tekan minyak. Dlm pada tu duk tgg jgk....mane teksi bangang tue. Tak muncul2 smp la depan istana negara. Mmg sahih le die benornyer nak ke jln tun razak bukan ke hala jalan aku. Tp die punyer la dengki overtake jln aku ape kejadahnyer jah oiiiii. Aku nampak saga aeroback yg sesama selanting dgn aku pun duk pakat tekan minyak dan laju jgk lepas incident teksi waja kaler ijau mangkuk alam tue slow tgh2 jln. Haishhh.....

Aku, dah sah2 le berbakul2 ayat penyata dan sewaktu dgn nyer terpancul dari mulut aku. Nak kate jaki sgt dgn driver tue, sikit pun tak. Lebih kepada rasa menyampah dgn attitude yg makin lama makin teruk. Nampak sgt dimanakah letaknya kepala otak diaorg nih. Obviously di kepala lutut mereka. Tak guna la aku nak mengajar lebih2 org yg sememangnyer tidak educated (hahaha sound sgt merendahkan mereka). Nak kate aku terlebih educate pun blum lagik. Biasala tue kalau dah nama manusia. Nak ngaku salah tue payoh bebenor (remind to myself).

Moral of the story,
  • most of taxi driver adalah berlagak seperti jalan itu die sorang je yg byr cukai.
  • most of taxi driver beranggapan bahawa jalan itu diketua oleh mereka.
  • most of taxi driver rasa yg diaorg punyer undang2 jln raya adalah terbaik GRED A.
  • most of taxi driver memandu tak gunakan akal fikiran yg waras sebaliknyer guna perasaan bahawa jalan ini aku la yg punyer. ko kete lain sume ke tepiiiiiiiiii.
  • most of taxi driver panas baran (ape ko pk taxi driver je ade baran??? sapa nak jawab nih)
Igt tak pasal budak umo 3thn yg didera, Pendera tersebut adalah seorang pemandu teksi. Hah! Ape kah makna nyer itu. Statement dalam paper sana sini canang yg pendera adalah seorang yg panas baran.

Bukan nak kate yg keje mereka bwk teksi sumenyer tak baik belaka. Ayah kwn sendiri bwk teksi, dan hakikatnyer.....ayah kwn aku tu baik. Penah jgk borak dgn driver teksi yg benor nyer die bwk teksi utk replace ayah die. Lepas abih kelas bdk tu bwk plak smp mlm. Mereka adalah contoh pemandu teksi yg masih ada etika dgn niat carik rezeki utk keluarga. Pada aku la. Dan....aku kenang jasa pemandu teksi yg meminjamkan besi tuk aku bukak tayar kete pancit 4-5 thn lepas.

Memang ade pemandu teksi yg jatuh kepada kategori baik dan bersopan. Tapi oleh kerana (skemanye ayat!) peratusan yg buruk perangai lagi byk dari yg baik, maka tercalit la tanggapan umum masyarakat kepada pemandu teksi yg lain. Kesian kan. Kerana nila setitik rosak abis sebelanga.

Sekian, melaporkan.

2 comments:

Zana S said...

pada aku, pemandu teksi yang bebetul mencari rezeki adalah pemandu yang tak kesah nak amik pelanggan kat mana2. especially kat kl sentral. kalau kat subang, satu teksi pun belum tentu betol. tapi... adala aku jumpa pemandu teksi yg sangat baik. ramai jugak. tapi peratusan yg pangai cam haram tu lagi tinggi sebenonyer.

Anoy said...

ramai je mcm nih. dkt MK pun sama. taxi stand bwh nun...time balik keje melepak je tak amik org pun.