Wednesday, March 24, 2010

95 ke 97

Merah ka Hijau ka Kuning ka....hahahaha tu dialog bangla yg keje dkt pam station. Tapi tu duluuu la. Duluuuu. Sekarang ni sila isik sendiri. Sukatik la mau angkat kaler ape kan. Hitam pun bole juge...(lepas tu kete terus tak bergerak unless la 4wd)

Personally aku guna minyak Ron97 sbb....minyak Ron95 kurang kick tuk kete aku (walaupun saga je kan) Kalau dah carik macam nak rak takde jugak last option baru isik Ron95. Lopeh tu haaa dengar la enjin kete ku yg menderu2 kuat kunun macam kete lumbe F1 padahal tak pun. Itu antara sebab takmo guna 95. Ade la mahai sket minyak tue. Dulu 97 rege 1.80 sekarang jadik 2.05. Perbezaan cume 0.25 tapi...beza dalam liter byk jgk. Betul ke diaorg kire nih? Iskhhh..iskhhh. Minyak 95 tu plak rege pasaran 1.80. Memang saiko betul. Memula dulu dah try la pakai 95. Nak rege sama dgn dulu. Tapi tak bole tahan maa...kene jgk pakai 97. Pejam mato je. Sila la bwk kete secara berhemah supaya minyak tak turun cepat. Hehee.

Dulu ade budak dkt pam station ni suggest suh pakai v-power (shell) kate die minyak ni bagus cuci enjin bagai la sume. Huhhh mahai gile tue dik oiii. Tgg aku pakai mercedes baru aku tukar minyak tu. Kalau rege skrg...minyak tu cecah 2.30 kot. Kot la. Tak sure bape yg benornyer. Ater kate budak tu lagik...banyak je org isik minyak tu dkt sini. Sini tu maksud die dkt Hartamas. Dik...ko agak2 le dik...depa sume pakai kete besar bagak, mampu le nak isik minyak mahai. Dah maintain kete pun mahai. Molek benor le tue. Kite ni org kebanyakkan sekadar yg mampu je la. Tapi apesal pam station ko letak minyak v-power dgn 95. Tak letak 97. Aiyaaaa kan dah susah aku ni nak isik minyak. Masalah tul.

Haaa...pasal pam station plak. Aku mmg prefer shell (dutch co) sbb...'pergi lebih jauh'. Tepat ye motto mereka ni. Banding minyak petronas la. Selalunya tabiat aku adalah cek mileage. Bile isik 50 hengget mmg tangan ni auto tekan mileage. Tak kire la minyak Shell ke Petronas. Purpose nyer sy ingin mencarik kebenaran dan perbandingan yg sihat. Hahahaha. Poyo je. Kalau dulu...pi mane2 mesti isik Shell. Carik jgk kalau bole. Mesti. Laaa ni..akak terpaksa berpuas ati bile kekangan masa tidak dapat memenuhi permintaan peribadi. Hahaha amende nih? Ater ko dah la kuar lmbt nak pi keje..nak pusing tang sana sini nnt kul bape fulak nak smp opis nyer. On de way tu di belah kire cume ade Petronas, maka tu je la pilihan nyer. Kalau aku jadik bos....sure la singgah Shell jgk. Dulu suke nau isik dkt Shell jln kuching tu. Tapi sesejak ko dah tukar 97 jadik 95...heh...gudbye!

Antara 2 syarikat minyak gergasi ini, penawaran minyak mungkin mempunyai perbezaan yg sgt teknikal. Makne nyer...kate ler shell ke petronas ke gali minyak dkt perairan malaysia, output berbeza mengikut policy syarikat. Paham ke? Kasik paham je la. Mmg punca tu dpt di kawasan yg sama tapi kenapa ade perbezaan. Haaa sila ajukan soalan kepada 2 syarikat itu. Kang aku jawab salah fakta. Tp dari segi pemahaman aku sendiri, beza mmg ader, kalau dah sume syarikat sama cemane mau bersaing kan. Itu namanyer strategi.

Perbezaan yg aku sendiri rasa, last time masa balik Mersing seblom kuar toll sg besi ai isik shell 97 smp tank penuh. Kendian tak isik2 dah smp le Mersing. Perfomance wise, pickup ok, nak memotong ok. Minyak ringan ke berat? owh ni tak masuk dlm senarai qualification aku. Hahahah. Dan minyak itu bertahan sehingga la hari ke-2 di Mersing. Mileage...dlm 350++ kotttt. Aku reset balik mileage start dari Kluang ke Mersing sbb minyak dah turun 2 takuk. Mmg nak bajet la. Bile balik KL pulak. Isik petronas 97 smp tank penuh jugek. Belum smp KL lagik baru dkt Seremban dah tinggal 2 takuk. Lerrrrr cepat nyer turun. Patut bleh smp rumah terus nih. Perfomance wise, pickup tak brapa ok, nak memotong....aduhaiiii. Haaa itu la die. Dan aku perasan, minyak Shell kalau isik RM 50 dgn keadaan tank aku tinggal satu takuk...tak penuh ok! Kalau minyak Petronas....penuh plak. Byk pun tapi makan kuat. Gitu la kesahnyer....

Long distance better isik minyak biasa guna. Hehee sy bukan bias, tapi bercakap berdasarkan pengalaman sendiri dan sy berpuas hati. Org lain, memasing ade preferable sendiri. Jadi tidak perlu terikut2 dgn cara org lain. Anda suka 95...pakai la 95. Anda suka 97...pakaila 97.

Semuanya terletak ditangan anda. Tepuk dada tanya selera. Arini mau makan ape?

4 comments:

Elyn said...

arini jom kite mkn 97!!!! hahaha

Zana S said...

ha ah! makan minyak! hahaha!

sejak aku dah tak kerja, tak kosa nak tgk performance keta. yg pasti, tak lebih +5k utk gi serbis every 3 months.. keta baik punyaaa :p

oniey said...

ko per citer makcik...tiber2 mood rajin nak menaip panjang2...

Anoy said...

kak lin ~ rm10 tak cukup la...arini duit belanja byk tu je. camno?
kak jana ~ rajin benor...suh abg sharin tukar minyak itam sendiri je la. belek enjin dah slalu.
oniey ~ nama pun mood....nobody can't tell ;)