Thursday, March 18, 2010

Last Minute Plan

Ala-ala hollywood!
Ke-Laut
Nelayan yg tgh memunggah tangkapan

Mmg takde dalam senarai pun balik Mersing dlm waktu terdekat. Tetapi akhirnya.....balik juga aritu. Nak diikutkan...nak carik masa tu mmg payah. Kene korban cuti yg direserve utk exam. Arap2 ni nnt exam ari weekend je la ek. Kalau tak buat camginih...cemane lagi kan. Dah bertahun dah tak balik. Sib baik nenek ade urusan penting nak kene buat. Tak bole tidak...kali nih kene ikut jgk la. Kalau tunggu2 lagi...tah taun bile la agaknyer nak balik.

Mersing to be exact...kampung nenek dan atuk. Mak pun dilahirkan di Mersing. Anak2 mak....sume kl. Opsss kak jana je sesat di selangor. Balik ni sekadar melawat sedara mara nenek dan atuk yg masih tinggal. Sesejak atuk meninggal...rasanya mmg dah jarang2 balik. Kalau tak dulu atuk mmg rajin menziarah. Generasi selepas atuk nenek jatuh kepada mak dan adik badik. So far, org tua2 sana kenal lagik. Kalau generasi selepas mak...hahaha sorry to say, mmg tak kenal dah. Agaknyer...kalau tak kerana nenek, mmg tak kan smp dah mersing ni kot. Tinggal sejarah je. Hahaha nampak nau kami2 nih mmg teruk ye. Takpe2....saya sedar diri.

Bile bercakap pasal Mersing....baru perasan yg Mersing ni satu daerah yg tak kurang glamour jgk ye. Satu sbb nyer...transit tuk tourist pegi Pulau Tioman, kedua nya...cerita glamour zaman tok nenek kite dulu....Seri Mersing. Dgn Damak nyer...Pak Malau nyer...baru harini nak selak balik kesah Seri Mersing tue. Tapi...nama Bentayan mmg dari dulu dah penah dengar. Maksudnyer...dari zaman kecik2 lagik. Sapa bentayan tue....hahaha carik la ye.

Sekarang pekan Mersing (local people panggil bandar) dah byk kedai. Dulu bole kire tapi sekrg dah bertambah. Aktiviti utama...kalau tak salah la ni kan....nelayan, dari tanah felda, sawah (kecik je) dan pelancungan. Lain2 tu mcm buat kerja kampung je la. Kalau tak silap la...pokok getah pun ade. Tak sure skrg ni ade lagi ke tak yg mengusahakannya. Basically...itu la kerja sehari-hari di Mersing.

Haa...dkt Mersing pun ade kepok leko juge. Biasa dgr pantai timur je kan. Sbb kan aktiviti utama (mungkin valid lagik) adalah nelayan. Punca ikan pun byk. Jadiknyer, mengusahakan perniagaan berasaskan ikan dpt memberi keuntungan. Dan betul pun. Kami2 ni je membeli dah nak hampir penuh bonet. Takpa...berkongsi rezeki dgn org kampung.

Masa nak mengamik gmbr dkt jeti nelayan aritu...brader tu duk tegur, pelik die agaknyer tgk aku ngamik gmbr byk2. Biasa nya aku nih mmg berat mulut sket nak bercakap, takat senyum je. Tapi pasal brader tu friendly nau dan lagipun die yg duk tegur aku dulu maka aku pun tanya la sket2. Masih muda...mungkin dlm 30an. Orang tempatan for sure sebab bercakap takde loghat indon. Time tu, brader tu dan kwn die duk buat preparation. Katenye belum ke laut lagi. Angin kuat jadik tidak memungkin kan mereka utk ke laut. Ikut cuaca katenyer. Yang penting...carik rezeki halal.

Masa duk melepak2 tepi laut dkt Kg Tenglu Laut, nampak 2 org budak nih. Betul2 budak kg pure nih. Duk bwk layang2 yg dibuat dgn kertas suratkhabar. Petang tu angin mmg kuat. Laut tgh surut. Aktiviti cuti sekolah budak2 nih main lelayang la kan. Siap buat jurai2 bagai. Kreatif...kreatif. Main plak dgn kepala pancing. Tak la letih die nak gulung tali. Pusing je mende alah tue da senang kan. Kreatif. Nak beli...mungkin tak cukup duit. Kalau koyak ke ape, tak la ralat nau. Kertas suratkhabar je kan. Modal pun mungkin tali je. Insaf kejab. Hahaha. Budak bandar mmg sume hulur duit je pastu dpt.

Lagi satu aktiviti utama budak kg nih. Meronda tepi laut dgn moto. Nyaman je (bahasa banjar nyaman bermaksud = sedap)

Pantai Air Papan

Ape lagik nak cerita ek? Nanti la smbg......hehehe. Lagi2 gmbr bole tgk dekat facebook

4 comments:

Elyn said...

aduh terasa aku sebab dh lama nau tak balik mersing ekekekek. ini sume gara2 kerengge!!!

oniey said...

mersing salah satu dlm negeri johor gak....so bangga aku jd anak jati johor...hehehehehe

Zana S said...

bila aku balik ek?? owh.. aku teman kakak kesayangan korang dulu. miahahaha!ke tioman lagik aku tauu..

tapi aku mmg sgt2 ingat kenangan balik mersing...seronok.. lelagik nenek2 atuk2 sgt kecoh. miahahaha!

Anoy said...

kak lin ~ kerengge tak bersalah dlm hal inih...hahahaha
oniey ~ wajibalghunnah tue
kak jana ~ uiyoooo gi tioman tu dgn kakak kesayangan k.jana tu...uiyoooo huahahahha