Tuesday, January 12, 2010

Teluk Intan & Ipoh

Harini nak letak gmbr ape fulak ek...hehehe takde2. Bukan gmbr makan semata...ni nak habaq kesah pi teluk intan sama ipoh tempoh hari (seldom use this word). Ade buat cite dah sikit. Tapi sikit je dkt entry ini. Ni mau smbg kasik panjang sket.

Ke Teluk Intan kerana nak ngambik gmbr bangunan ini! Semata-mata ini!
(gmbr terover kerana iso adalah 200..what i was thinking??? bright sunny day???)

Asal2 menara ini adalah tangki air untuk kawasan teluk intan. Nak kate tinggi...tak bape la sgt dlm 25.5 m je. Visitor bole naik smp tingkat ke 3/4 je, selebihnya tak boleh naik. Faktor keselamatan mungkin. Masih dimaintain dgn baik cume persoalannya....cemane bole condong? Struktur tanah ke...struktur binaan. Ini namanyer sy tidak membuat h/work dgn baik. Pi carik sendirik la ek.
(struktur menara)

Dari dalam, kayu binaan masih nampak kukuh....dan design menara ni ala-ala pagoda je kan. Sebab yg membinanya pun org cina. Nak baca detail lagi bole click sini je. Kawasan sekitar menara ni dah jadik dataran. Feeling dataran merdeka nih. Owh tepi menara ni ada nampak satu kedai biskut kacang yg mcm terkenal je. Memandangkan ari panas, tgk dari jauh je. Malas nak menapak ke situ. Lopeh ngabihkan masa dokek dlm satu jam jgk la, semata2 nak ngamik kecondong menara nih kami, berlepas ke ipoh pulak. Ipoh ape ade???? Ni haaaa tmpt blaja masa muda2 dulu. Hahahha sekrg dah tua dah la kan. Dah takde AIM disitu, dah jadik Giat MARA plak sekrg. Tmpt baru....tah...ade aku kesah.

Gambar-gambar lain yg sempat diambil sekitar "Bandar Ipoh"
jalan besar depan AIM
pasar besar ipoh...
tmpt kegemaran student2 AIM ketika itu
'TKK' tmpt utk lunch. Jauh jgk menapak dari AIM
bangunan AIM adalah diujungggggg jln ini
transport bile takde duit nak naik cab..hahaha
kalau rajin sket lagi..jalan la smp sini. Mmg jauh sekali ye!

Gmbr yg tak amik...hostel aka apartment tmpt tinggal student AIM known as Cherry Apartment. Tapi xsure la skrg nih student duk situ ke tak. Dan.....akhir skali sy dpt mkn di restoran maxwell depan mahkamah syariah ipoh. Nasi paprik kaler itam. Tmpt lain kaler merah kan. Ilang la rasa terkenang2 tue. Kuew tiaw sup je tak sempat order. Dah kenyang sbb mkn nasik kan. Ater buruk lantok la namanyer kalau order skali. Ape lagi yg nak diteroka dkt ipoh? Rasanya xde kot. Puas ati dah.

Ipoh xde la besar sgt. Shopping Complex yg gah pun cume 1-2-3 je. Nak kate happening tue...penting sgt ke? Hahahaha...Night life definately not me. So ade aku heran nak happening ke fening ke. Yg penting setiap 2 minggu mesti mau balik KL. Nak sedut udara tak bape bersih di KL adalah wajib. Pepatah kate ape...hujan emas di negeri org, lebih baik hujan batu di negeri sendiri. Sy mempraktikkan kate2 tersebut. Keterujaan bile masuk ipoh adalah untuk dikenang sebagai tempat pertama blaja berdikari. Blaja idop sendiri dan pertama kali jauh dari family untuk tempoh yg agak lama. Pengalaman pahit manis tu biasa la kan. Kalau takde tu sume mcm tak lengkap pulak.

Owh..tetiba teringat satu kes......aku pun confuse kenapa kene panggil tindakan disiplin? Konspirasi betul. Hahahaha ok mouth shut! Kesah pondok telefon 26C....cik jamaliah do take note okeh. Ai tak lupe nih. Hehehehe. Ooo mcm2 lagik cerita terkandung. Most of student lepas grade AIM ade yg smbg MMU, KUTPM (betul ke lia?), IPTA...dan sy memilih utk terus bekerja. Infact, sy still continue to further stadi tapi...moment masa diploma adalah tidak sama dgn stadi skrg (of course la kan). Sekurang-kurangnya dapat jgk merasai pengalaman berada jauh dari family. Experience appreciated!

So ipoh dah bole close case. The case is dismiss (hahahhaa)

4 comments:

lia said...

oiii..asik2 aku punya kisah..ahaha..pondok tepon pn ko ingt..adoii..byk nar kes..keke..

Anoy said...

hahaha aku dgn jue kan bajet imej bersih (kononnyer)

shaliza said...

hmmm...takbnyk berubah ya kat ipoh. mcm best pulak tengok gambo2 yang ko amik tu.

Anoy said...

basically...mmg tak byk yg berubah pun. kalau ade masa pi la ipoh siti. gerenti feeling tu lain. dulu tiap kali nak balik ipoh mesti mcm....alaaaa kelas la itu la ini la. skrg pi ipoh rasa lain pulak.