Monday, March 23, 2009

Mengimbas Kenangan Lalu

Ayat sgt skema ok...hehee. Weekend lepas ader kenduri kawin dkt Kuala Kangsar. Dah kebetulan lalu jln kg/lama, on de way balik kl singgah ipoh pusing2 barang seround 2 dulu. Tempat bermain lagikan dikenang...haaa gitu la lebih kurang. Ni la tempat pertama aku berada jauh dari family. Masa sekolah dulu tak masuk asrama pun. Lepas abih SPM baru terhegeh2 kan nak blaja berdikari. Ipoh ~ KL...2/3 jam je kot. Tak la jauh nau. Jadual time blaja dulu, setiap 2 minggu mesti balik KL. Kenapa? hehehe sy mmg org KL...mati akai la dkt tmpt org. Kepergian ke kuala bersama2 mr don dan sorang lagik kawannyer. Owh...kami dtg dari kolej yg sama. Tapiiii time tu..ko koo laaa aku akuuuuuu. Huahahaha mane couple lagi beb. Pertanyaan kwn don, dimane tmpt pertama korang dating...jawapannyer...KLCC. Hhahahahaha. Aku kan org bandorr. Mane main ipoh2 nih. Hehee statement riak dan takabur giles.
Ni mcm entry revelation je kan...owhhh tidakkkk. Saat melalui jalan tun razak (ipoh pun ade jln tun razak okkk) terus terimbau kenangan berjalan kaki melalui jambatan yg dah takde lagik dah. Turun fly over...nampakkkk wahhh bangunan ape ini....roundabout pun takdak lagik..tukar jadi simpang traffic lite. Depan deret kedai2 tu dulu...tanah lapang kot...tak bleh recall dah. Tp skrg dah jadik Mahkamah Syariah ok. Pembangunan betullll tp cam tak sesuai plak. Hahahah...Dkt deret2 kedai tu ade satu kedai mkn nama restoran maxwell...(i thought it call PANCA...skali silap la. sori ek mr don) kuew tiaw sup die sedap...nasik paprik pun sodap. Tp tak singgah la. Sbb terpegi kedai satu lagi (yg serius tak sedap....disebabkan lapo abih jgk mkn) Dulu masa blaja, rasanya kedai itu yg jadi tumpuan. The only kedai makan yg dkt dgn kawasan cherry apartment. Teringat jgk...stall cendol yg aku suke makan dulu. Tp dah lalu situ mlm, mane nak ade lagik stall nyer. Cendol tanak kacang...sedap siottt. Sebelah bangunan cherry tu nampak nyer ade kedai mkn..dan cherry apartment...masih mcm dulu (tetap cat putih berlumut...hahahha) aku dulu penah duk dkt block D dan kendian block B.
Ade cite disebalik block2 nih...itu kisah mr don la. Ai budak baik..mane ader boipren2 time kolej nih. Hehehe...Lepas buat lintas hormat...terus pi pusat bandar (memain tauuu Ipoh dipanggil pusat bandar) Lalu depan bangunan kolej lama. Skrg kolej dah pindah ke bangunan lain. Tempat tu skrg jd GiatMara. Ade kenangan tak...banyak gilerrrrr....kenangan dgn mr don? ade jgk dan ade yg tak...hehehe (kami tak couple time kolej ok) tp kisah nyer dah tercetus time kolej lagi. Aku je yg tak sedar (pengakuan nih) Dan satu2 nyer pembangunan yg hebat gile la kunun...dah wujud Kinta WaterFront. Dkt mane...tak tau nak kate dkt mane tp dkt2 dgn sungai blakang Bangunan Perak. Ipoh mcm biasa...selepas 8 malam jadik bandar mati. Lalu dkt padang ipoh (used to play netball dulu dkt situ) dan tgk game bolasepak (mr don time tu player tp bukan striker) berdepan dgn padang ipoh ade perpustakaan tun razak...haaa dkt sini la salah satu tempat aku kerap pi selain kinta city. Owh...kinta city tu kami lalu je. To those yg tak tau, kinta city tu adalah jusco. Ramai budak poly dkt situ sbb dkt dgn TC a.k.a polytech. Tempat favourite tgk wayang. Ater kome2 sume bole carik le teman dkt situ yek. Ipoh parade pun ade tp aku tak gemar pi sana.
Haa...jgn le ngarap gmbr sekeping pun...tak terpk nak amik gmbr lgsg. Next time la kot. Nanti kite singgah lagik ek mr don...hehee.
Kenangan betul la...bukan tuk proses membesar je, tp proses awal blaja berdikari, proses awal kenal kehidupan dan sebagainyer. Couple2 ni pun sebahagian jugek. *Bagus jgk kite tak couple dari kolej ek. Dapat la cite dari both side diwaktu yg sama. Mcm nampak je cherry apartment, aku kuarkan cite nih, mr don kuarkan cite itu. Then aku pun tau...ohoooo ini kegiatan die time kolej yek....tettttttttt kan dah kantoiiii ahakssss....
Nak kater lame dkt ipoh...idok la sgt....dari tahun 1999 smp 2001 (kalau tak silap la) within the period aku KL~Ipoh~KL....abah pun meninggal dunia. Kejab aje waktu berlalu. Dan smlm aku ke Ipoh selepas 10 thn berlalu detik pertama ke sana.
Mr Don ~ nnt kite pi ipoh lagik ek. Buat street skali. Model....pakai cekup cik jamaliah aje la. Bole? Hahahahahaaa

7 comments:

donbatara said...

Sapp!

Elyn said...

eh pe kate korang kawin nnt buat kat ipoh!!! besh sikit jln jauh hahahahah

cmba said...

ipoh....hahahha byk kenangan tuuuu....aku ke sane pun tak tertangkap jugak gambar...hehehehe sian Ipoh

lia said...

haha..ipoh la menjadi saksi...eh..ape saksi2 ni..kirenye tpt kite kawan2 berkenalan kan..best3..nak mengingat smula..oohh..trlampau byk kenangan..kekeke

Anoy said...

donbatara ~ zass
kak elin ~ jauh la sgt....tarak ok. ipoh takde ape pun. KL jugak dihati...
cmba ~ duk recall memory je smp lupe nak ngamik gmbr kan. mcm petanda suh mai ipoh je lagik nih
lia ~ ko lagik ade super duper extra kenangan. aku ditahap intermediate je. heheheh

shaliza said...

ipoh...emmm buat la gathering batch kita kat ipoh...kut2 best.

Anoy said...

yg tu kan siti...xdapek la akk nak nulung. dulu dgrnya ade ura2...smp dah buat comittee tp tak jadik jgk. gathering secara tak sengaja ni jadik time kenduri kawin. masa tu bole jumpe msg2.