Thursday, August 26, 2010

Discover the Old Place

Cameron Highlands lagik. Hahahaha confirm dah muak dgr kan. Tapi sy belum muak lagik panjat CH nih. Pegi sini bulan lepas seblom puasa. Target kalini...2 je. BOH Plantation dkt HABU dan Mossy Forest. 2-2 tmpt dpt jejak. Satunyer sbb Mossy Forest ni cantikkkk (mcm dlm cerita PGL) ikut mata sy lah. Lagi satu..dah mcm ala2 Gunung Kinabalu. Iyolah....sy tak berupaya nak panjat itu gunung lagi dah. Dpt pi yg lebih kurang pun kire ok la nih. Nak naik ni takyah ikut trek pun. Takde letih2 nak pacak khemah. Mmg takde thrill lgsg. Tapi thrill bile kene control kereta di tmpt yg curam. Naik dgn kereta je. Jalan bertar smp atas. Takyah nak risau pape. Kalau nak ikut jln trekking bole kotttt. Lagi la nampak Mossy Forest tu cemane. Ni takat naik dgn kereta...dpt tu dapat la. Blah atas sikit je la. Jadi laaaa.

BOH Plantation @ HABU. Byk kali pi..tp tak terasa nak singgah yg ini. Sbb..Sg Palas lagik glamer. In fact Sg. Palas mmg terbaik la. Bukan dkt area biasa tu. Ni nak tgk yg superb view sila pi ke arah Ladang Strawberry dan Mossy Forest. Speechless oke. Okeh ni dah larik topik. Dkt HABU ni, odw ke kilang dan plantation tu dihidangkan dgn pemandangan kebun sayur. Quite interesting. Selalu nampak kebun sayur jauh2 je. Ini....sayur salad tu sejengkal je dgn jalan. Tetiba jadik jakun. Lain nyer HABU ni...org yg datang bole panjat ladang teh tue. Tinggi bole tahan. Semputt akak (teruk betul stamina akuh) Kire fair la nih. Dkt Sg. Palas dpt tgk view dari atas pelantar. Dkt HABU pun dpt tgk view jgk. Dari atas ladang lagik beb. Cite byk2 pun semput jgk. Tgk je la gmbr. Nak lagik gmbr tgg la kalau fotopages dah update. Malas ya ampun....Dekat FB sikit je la.

Photobucket
Mossy Forest
Photobucket
BOH Plantation, HABU
Photobucket
Mossy Forest
Photobucket
BOH Plantation, Sg. Palas
Photobucket
Mossy Forest
Photobucket
Mossy Forest

Kalini pegi CH rasa mcm tak besh sket sbb....suasana dah tak bape dingin/sejuk. Malam mmg la sejuk. Tp tghari dkt CH sama je mcm dkt KL. Ringlet lagi sejuk. Bole bayang tak. Dgn jammednyer bile malam minggu. Sebab pasar malam kan. Lepas tu ari ahad padat mcm nak rak. Berduyun2 betul org naik atas. Tak besh nyerrr. Lagi tu plak....sapa tau petronas dkt brinchang...tau kan cemane padat kawasan tu. Blakang petronas tu tgh buat apartment/hotel lagik. Alaaaa ni yg menyumbang kepada kemusnahan ekosistem setempat. Seriusly...tak besh. Selalunyer dkt tanah rata, kedai lama2 tu ade la yg menjual time tghari. Pun takde....aterrrr perut lapar nih. Igtkan tghari depa sume tutup. Rupenyer satu ari tu kot....mlm pun takde. Hish dah la malas nak tempuh brinchang. Tanah rata tu tutup plak. Pesal tak meniagaaaaa. Haiyaaa. Belakang Century Pines pun nampaknyer ade construction jgk. Makin sesak la CH. Makin kurang sejuk la nampaknyer. Dkt Equatorial tu pun tgh rancak construction. Kalau nak pi sg palas mesti lalu. Blah2 nak ke Blue Valley (kot) tak jejak dah. Situ pun padat2 belakang. Alaaaa korang pegi la pulak bkt frasier ke bukit tinggi ke. Jgn ramai2 naik CH yeh. Hahahha tetiba? CH tu ko punyer ke??? tettttttttttttttt.

5 comments:

bawang putih said...

salam, hai...saya dh naik dh gunung irau tu...best mcm dlm filem..masa tu form 5..hehee

Zana S said...

pastu beli la sayur banyak2. kalau ko makan takpe jugak.

Elyn said...

akak pi sana masa tgh preg wafiq. itu pun jammed nk mampus. ni tgh rancak mengorek.... lai la jam + panasssss.

shaliza said...

Dulu & sekarang semuanya pun lain....

Salam Aidilfitri Dilla...maaf zahir batin.

Anoy said...

bawang putih ~ xdapek dah la nak panjat gunung nih. separuh jalan nnt ai dah surrender tau hahahha

kak jana ~ makan lah! abis oke

kak lin ~ exactly...jammed dan panasss

siti ~ ye betul tu. selamat hari raya, maaf zahir batin siti