Thursday, August 05, 2010

Kuching, S'wak

Finally....rasanya blah timur malaysia dah setel. Labuan walaupun transit je, kire jejak jgk la kan. Sabah suda juga bah.....tapi S'wak kalau ikutkan peta adalah luas bebenor. Amik syarat je kite pi capital city dulu. Kunun cam cover la jgk kan. Jalan-jalan makan angin weyyyyhoooo. Bile takyah keje memang la seronok. Nak2 mende ni dah plan dari awal tahun. Asalnyer gatai tgn nak tgk ticket price. Takde plan yg tetap mcm kate ok setiap taun mesti nak travel ke sini2. Mmg xde. Pakai hentam je. Duit ado jalan. Duit takdo ko duduk diam2. Rege tiket adalah reasonable (bole tahan jgk la tp kalau nak banding ke K.K dulu....baik toksah banding hahah). Sbbkan dah ke Sabah 2 thn lepas, to be fair kite kene pi Kuching plak. Memula tu blur jgk la, ape nak buat ek dkt Kuching. Tourist guide tak bertauliah sy cume khatam peta Sabah je. Oooo dan2 teringat.....ade sorang member ni kg die dkt Kuching. Kire ok la tu. Takde la nnt sesat smp tak jumpe jalan pulang.

@ Kuching Town

Tindakan pertama selepas confirm tiket kapal. Pencarian hotel. Lama oke nak decide duduk otel mane. Berbulan2 punyer survey nih. Tak terbaik ni tak tau la. Hahahah. Dah setel hotel, kene prepare itinerary plak. Owh...sy berjalan mesti mau ade itinerary. Baru tersusun dan kemas. Mcm mengada2 je kan. Tp baik prepare dari buang masa je nnt. Masa itu Emas oke. Pegi kuching tak lama pun. 3ari 2mlm je. Rasanya hampir konker kuching. Hampir sajak. Sbb kami berjalan sendiri. Sewa kereta dan bwk. Mmg agak costly. Tp tempat yg kami nk pi pun agak jauh2 jgk. Sy lebih rela drive.

Preparation nak pi kuching ni byk dity dan ditolong dek cik Jamaliah. Tak sia2 la kad pengenalan ko S'wak kan. Hahahah. Thanks a lot ye!

Yg bestnyer masa dkt kuching, dapat pegi tempat yg dah mmg ada dlm plan. Ade la missed 1-2 tmpt sbb tak cukup masa. Dannnn sbb kapal dari KL ke Kuching delayed abih plan ai kacau...kacauuu. Nak balik tu punctual plak hait. So local people, you bole judge samada kami dah konker kuching atau belum lagik and here the list.....

1) Kuching Waterfront
2) Sarawak Cultural Village
3) Muzium Kucing
4) Serikin
5) Kek Lapis Dayang Salhah
6) Pasar Satok...

@ Kuching Waterfront
@ SCV

Cume saya ada terkilan sikit sbb....tak sempat nak melantak dkt TopSpot. Pasal dah migrain masa nak ke Serikin. Smp sana bole ilang kejab plak. Shopping punye pasal kan. Hala balik kuching smbg melayan kepala otak lagik. Rugi oke. Tempat tu plak tak jauh mane pun dgn otel. Jalan kaki pun bole. Huuhuhuh....sgt terkilan. Sgt tak syiok bile mood nak jln2 tp sakit kepala. Potong betul lahhhhh. Dan satu lagi tmpt tak sempat singgah...India Street. Sib baik kot tak dpt singgah. Tak la terkilan sgt kalau tak dpt nak beli Pasu S'wak. Hahahah...takpe2.

Overall...sy sgt puas ati dgn otel. Terbaik oke! Dpt dah try local dish...mee kolok dgn sayur midin. Niat ati nak try laksa s'wak....tak kesampaian. Next time je la. Kalau dpt repeat ke kuching lagi...rasanya sy nak ke Taman Negara Bako plak. TopSpot for sure dan....tah. Belum ade dlm senarai lagik.

Balik KL dgn muka puas ati, dah memborong Kek Lapis & Ikan Masin :D.

Skrg nih Perlis je tak smp lagik, nak cukupkan korum pusing satu Malaysia. Baru bole pi oberseaaa plak. Dan dalam byk2 pulau dkt m'sia ni...sgt2 terasa nak pegi adalah p.langkawi....tak penah oke. Org lain dah repeat bape kali tah kotttt. Sadis je.

Pesal bahasa mcm skema je nih. Sila blame rasa mengantuk yg amat sgt. Dah bantai nasi goreng td. Kenyg tak hingat la skrg nih. Iskh...not good...not good.

3 comments:

hacienda said...

wah...layout baru dilla..hehehehe...jeles ni tgk ko jenjalan..aku ni bile lagik??????

Anoy said...

jgn menjeles...sila rancang jenjalan ko skrg jugakkk. hehehe.

mikhael mesti takde hal punyer. dari dlm perut lagik mama die dah train.

cmba said...

bagus ko dah sampai..as usual..esok2 kalau aku ade rezki buleh ko guide aku plak..as usual...hehehhehe