Friday, May 15, 2009

Hari Cikgu

Esok adalah hari cikgu...adakah budak2 akan ke sekolah esok untuk menyambut hari cikgu. Alamakkk kalau aku student skolah lagi...rugi la. Kalau kene ari biasa baru la syok...takyah blaja. Hehehe...tahun terakhir di SMTS, kelas aku buat ape ek...oooo okey...guys buat banner 2-3 jenih dan gantung betul2 depan bilik guru, ladies...prepare souvenir yg bajet kecik tp mcm mahai. Apekah itu...Potpuri handmade. Potpouri mmg la tak buat sendiri tp part decoration bagai itu consider handmade. Ade yg bertangan kreatif...bole la buat. Tgk contoh kat kedai..beli item lebih kurang pastu buat sendiri. Kad pun handmade. Bayang je la bape ramai guru kelas ++ sume dpt. Bile time nak balik..kiteorg perasan salah seorg cikgu yg dpt handmade kami tu gantung dlm kete cam...wahhhhh berbaloi betul la dgn penat lelah dan tak cukup tdo.

Lain2 taun..cam samar2 je. Hehehe...sori pada cikgu2 lain. Bukan tak mengenang jasamu tp takmo tulis sume nama nnt ado yg tertinggal kecik ati plak. wahhhh mcm la cikgu aku baca kan.

Cakap pasal hari Cikgu nih...arwah abah aku pun cikgu jgk la. Confirm jadik cikgu kesayangan student die pasal..abah aku ni mmg la soft spoken. Bile ari Cikgu je....mcm2 dibawak balik. Masa taun bile..tak igt dah..masa tu abah aku nak pindah sekolah jadik sekolah ade buat farewell ceremony..ye kot. Aku nengok sakan la student abah aku nih bersedih-sedihan. Time tu kecik lagik...mane nak paham....dah besar nih...owh..ok. Hehehe...

Anak2 abah sorang pun tak mengikut jejak. Nape yek? Tah. Heheehe...kami tak berbakat kot. Tak tau la. Tp time aku skolah dulu, lead persatuan aku dah mcm cikgu jgk. Cikgu yg garang lagi tegas...ok nih anak buah aku yg cakap ye. Bukan statement angkat bakul. Biasa la..ade yg suke ade yg tak suke..tp ade aku kesah...ape aku buat tu atas dasar tanggungjawab. Arap2 anak buah yg aku sempat tiaw cukup2 dulu menjadik orang la yeh. Kalau tak letih je aku bagi ceramah kat korang. Tak bergaji ok.

Hari Cikgu ni lebih nampak meaningful kepada cikgu sekolah. Rasanya la..sbb lecturer pun cikgu jgk. Tp cikgu naik taraf...masa kolej dulu ade sambut ke. Mcm tak je. Hehehe..Nawaitu tu sama...takpe.

Memandangkan anak2 abah sorang pun takde nak jadik cikgu....tgk la cemane kot2 aku terrrrjadik cikgu plak ke. Hahaha cemane bole kuar idea nih. Bole ke tak? Soalan ditujukan kepada adik aku dan kakak2 aku.

Ape cita2 sebenar aku ek..time kecik2 dulu selalu bg jawapan..sy nak jadik cikgu. Mulia sungguh pekerjaan cikgu itu. Tp aku takla terarah kepada nak jadik cikgu pun. Cikgu ni byk keje kan. Itu nak kene buat..ini nak kene buat. Semua la kene buat. Bionic sungguh. Salute sama cikgu2 sume.

jadik entry ini adalah utk memperingati Hari Cikgu dan juga...arwah abah yg pernah bergelar Cikgu.

* teringat jwpan yg aku bg masa sesi QA dkt kolej, soalan nyer..cemane kite nak menghormati pensyarah kite. Jawapan aku...sama seperti mana kite menghormati ibubapa kite. Tugas cikgu/pensyarah adalah mendidik..memberi ilmu. Begitu juga ibubapa. Kalau dah tak reti nak hormat ibubapa...reti jgk ke nak hormat pensyarah. Haaa gitu la jawapan aku. Pokok pangkalnya adalah...diri kite sendiri.

Sekian.

2 comments:

hacienda said...

kakak aku sulong ~ cikgu
kakak 2nd ~ cikgu
abg ipar ~ cikgu
kakak ipar ~ cikgu
arwah akak aku ~ cikgu
mak mertua ~ cikgu
bapak mertua ~ cikgu

kelas kan famili aku smue cikgu ~ aku xleh jd cikgu sbb aku xminat + aku garang + aku tension agaknye klu ajar xphm2 ~ hehe,xsesuai ok

aku berterima kasih kpd smue yg penh mmberi tunjuk ajar ~ (tunjuk ajar ku sifu)

xkirela cikgu sekolah rendah ke,menegah ke,matrik ke,u ke..mane2 jela...

'SELAMAT HARI GURU'
KAU UMPAMA LILIN

bole x aku komen berjela2 nih?kekeke

Anoy said...

wahhhh almost 70% family ko cikgu. itu suda dasat. takpe2..ko tak jadik cikgu pun tak ralat. wakil dah ramai. heheheehe

*ko nak komen berkajang2 pun aku bg asalkan ko larat nak taip nyer.