Friday, February 01, 2008

Hari Wilayah aka My Birthday

Allah....selamatkan kamu...Allah selamat kan kamu...Allah selamatkan Ismet Ulam Raja...Allah selamatkan kamu...

Woke up this morning..look up my hp. Received a few sms + missed call (which is tgh mlm)tak dan baca dulu...cek time kui bape. Owh..6.15 pagi la. Tarikh yg sama, time yg sama tp it was 27 years dulu. Mak kate time tu abah dah ready nak gi solat subuh dah. Tp tak sempat jgk. Sbb budak nama NOR ADILLAH ni nak kuar. Alhamdulillah...sihat pun bayi perempuan itu. Sampai sekrang sihatnyer. Tiap2 tahun kalu bole mesti nak sedar atau terjaga time 'tu' sbb, dari mula dah attached to it. Jadik..pagi nih bile dah puas ati, dpt tgk jam kul sekian2, sy pun smbg tdo sket lagik. Kul 6.30 bangun tuk solat. OK? hahaha...sesuai tak?

Itu cite kelahiran, tarikh 01 FEBRUARI juga dikenali sebagai Hari Wilayah.

Wilayah Persekutuan merupakan salah satu daripada negeri yang membentuk Persekutuan Tanah Melayu (Malaysia). Wilayah Persekutuan ditadbir secara langsung oleh kerajaan persekutuan di bawah bidang kuasa Perdana Menteri melalui Kementerian Wilayah Persekutuan dan pihak berkuasa tempatan. Wilayah Persekutuan terdiri daripada 3 jajahan iaitu :-

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, yang ditadbir oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.
Wilayah Persekutuan Labuan, yang ditadbir oleh Majlis Perbandaran Labuan.
Wilayah Persekutuan Putrajaya, yang ditadbir oleh Perbadanan Putrajaya.

~sumber dpd http://ms.wikipedia.org/wiki/Wilayah_Persekutuan ~

sebahagian dari pengetahuan saya, Kuala Lumpur diistiharkan pada 01 Februari 1974. Start dari tahun itu, KL akan cuti setiap tahun. Cuti umum tuk warga yg tinggal dan bekerja di KL. 2-3 tahun lepas ader terbaca dalam paper tentang isu cuti pada hari wilayah ~ diminta supaya dimansuhkan. WAHHHHHHHHHH INI TIDAK BOLE JADIK NIH. Geram kejab. Sape punyer idea laa ni. Sungguh la saya TIDAK BERSETUJU. Antara komen yg menyokong idea ni berkata...susah nak berurusan bagi negeri lain. Alaaa small matter je tue. Satu ari je..bukan nyer sebulan. Tp bagus jgk...cite tu tertutup smp skrg tanpa ade action dari pentadbir. Kalau nak ditengok dan kaji, KL/Putrajaya/Labuan ni la yang paling sikit jumlah cuti nye kalu nak compare dgn Selangor. Dpt cuti pun tuk title Federal je. Org KL xde bising pun cuti sket. (tp sy bising hehehe) Baru2 nih...PM dah tambah cuti tuk warga KL iaitu setiap kali Thaipusam, KL jgk akan bercuti. Bagus tue....takde la letih nak mengharung jammed tiap pagi dan petang. Pelik nye, perkara ni dah lama, nape baru sekrg perasan masalah tu. Sungguh la tak prihatin! Opssss heheheehe.
Kepada warga Kuala Lumpur, manfaat kan la cuti sebaik nyer. Minggu depan cuti lagik. Syoknyerrrrrrrrrrrrrrr

3 comments:

cmba said...

~ HEPI B-DAY DILLA!! ~
Aku suke b-day ko...sbb pd hari tu aku CUTiiiii....kikikiki

c said...

~ Hepi B-Day cik Dilla.. ~
b-DAY u...i Cuti...i'm Lovin' It..

Anoy said...

cmba & c ~ suke jgk..CUTI!!! syok nyer...dgn ini sy isytiharkan bahawa KL bole cuti selama seminggu huahahah (tgg aku dah jadik datuk bandar kl confirm aku buat usul nih)