Thursday, February 04, 2010

30 January 2010

Bersamaan dengan 2 hari seblum harijadi sy...(kene mention jgk ke??? hahhaaa) Ade 2 agenda yang dilakukan iaitu;

1) Bukit Broga

Bukit ni terkenal skrg. Sbb...ramai yg berhiking bile time weekend. Bukit ni ade nama lain jgk...which so call bukit lalang. Kenapa...top of the hill mmg penuh lalang sesaje. Saya terjebak utk berhiking ni adalah bertitik tolak daripada (bahasa tak hingat oke) memfolo mr don dan opismate die. Dah lama tak buat aktiviti mcm nih. Terasa nak aktif balik (hahahhaha reason lain adalah....tetttttt) Tentative asal, 5.30 pagi dah berkumpul dkt parking bukit. Seblom matahari naik dah smp atas. Gigih la seawal 3.15 pagi aku ni dah tercatuk dkt jalan. Ikutkan opismate mr don bermlm dkt sg. tekala. Malas nak folo. Rela bangun pepagi buta tue. Rasanya seblom 5.30 dah ade dkt situ kot. Lupe plak nak tgk jam. Bile dah cukup korum...berduyun-duyun la mula berhiking. Untuk smp puncak bukit cume perlu mengambil masa 45minit paling laju. Paling lmbt tak cek pulak. Tu kene sendiri test la kan. Seawal kul 6 pagi rasanya sume opismate mr don dah smp 1st peak. Mmg hebat mereka ni ye.

Aku....hahhahhaa...somput la. Halfway dah mintak nyawa....mintak nyawa. Iskh...teruk naaa. Nasib baik memanjat bukit tu time tak terang. Tak nampak la rupe bentuk yg dipanjat tu tegak ke condong ke ape ke kan. Kurang sket nak mental block. Tapi pancit punyer pasal memaksa sy menyuruh mr don tarik smp ke atas. Hahahhaa...tak penah terjadi nih. Selama pegi hiking ke tracking ke tak penah mtk org tarik. Ini namanyer dlm sejarah. Nak hiking ni pun mmg takde preparation. Pakai gamble naik selamba je. Igtkan bukit biasa la tak tinggi nau. Skali....hambik koooo.....Mr don tarik pun bukan sebarang tarik. Tarik die mmg laju jgk. At one point...mmg rasa tak daya nak folo mr don tp....semangat nak smp atas tu memaksa sy untuk tolak jgk kaki. Bape kali benti amik napas tak terkira dah. Mr don kalau sy takde for sure die antara org terawal smp atas. Rileks je panjat. Agaknyer kalau sendirian berhad naik ni mau lebih sejam baru smp atas kot. Hahaha...tapi bile dah smp atas....subhanAllah....ilang segala penat, lenguh2 kaki. Berbaloi rasanya....dan....atas bukit tu sebenarnyer meriah. Ramai sungguh yg panjat rupenyer. Nasib baik le bukit tu ade 3 puncak. Bole bahagi2 tempat. Awal pagi tu jgk...bulan cantik dan terang sementara menantikan fajar terbit....meh tgk gambar.


Bulan

Matahari nak naik

2) Thaipusam

Lepas turun Bukit Broga terus zass ke Batu Caves. Ni pun pakai gamble je nih. Sy folo mr don aje. Last year tak folo. So this year dah alang2 kan. Kul 9 lebey dah smp Batu Caves. Dpt plak parking ujung donia. Ni namanyer Broga the second. Redha je la. Indian comunity dah berduyun-duyun memenuhkan segenap ruang. Tgk keliling....ramai jgk photographer. Tapi rasanyer kemeriahan dan kepadatan tu dah kurang sket. This year rasa mcm tak ramai. Compare kan dgn 5-10 thn lepas. Uishhhhh jgn cite la dulu.Padat sepadat-padatnyer. Dulu KL tak dpt cuti...tp sekrg tidak lagi...hehehe...Subject utama sy....tiada. Sbb tak plan kan. Jadik sy hentam jgk nak amik subject ape saje. Dlm pada tu....takut jgk nak dkt dgn org yg bawak kavadi nih. Rasanya dulu penah la pegi tgk...kecik lagi...skolah rendah kot. Time tu lagik ekstrem. Jadik kali nih sy adalah beringat2.

Ragam photographer yg ramai2 pun menarik jgk. Cume tak sempat nak dikandidkan. Mereka ade dimana-mana sahaja. Oleh kerana tak plan awal2 ape subject nak ditembak...maka penghasilan gmbr juga tidak brapa memberangsangkan. Jadik la kan utk permulaan. Meh tgk yg sikit itu....



Keesokkan harinya....badan sakit2 dek penangan Bukit Broga dan Batu Caves. Dan2 tu sedar diri....dah tua. Hahahahah.

7 comments:

Elyn said...

brani ko dila tengok org ber kavadi tu?? akak takut wooooo

Anoy said...

dlm berani2 tu takut jgk. mcm2 rupe ada....naik syekh, menurun sume cukup la. bape kali pusing baca ayat kursi tak kira dah. sebagai langkah berjaga2.

hacienda said...

dilla - mggu thaipusam aku blk umah mak mertua,parent slyg siap blk kmpg lg..hehehe

xlart nk menanggung jem ape smue..aku leh sesat nk blk umh sndr..ape ke lain beno jln skrg ni dh ade komuter..skrg dh leh lalu mcm biase ke?

Anoy said...

bole...ari keje oke lagi. ujung minggu ni rasanya depa smbg balik kot. nampak ade je khemah2 tak clear dlm pagar tue.

Zana S said...

3 minggu kitorg takleh gi slayang.. hukhukhuk

cmba said...

huhuhhu...byknye aktiviti cik dilla menjelang usia tuttt..kikikiki

Anoy said...

kak jana ~ balik je la. jammed tu kan perkara biasa huahahahha
cmba ~ aktiviti dgn korang ni still pending lagik. haiyohhhhh