Monday, June 22, 2009

Kolej VS Uni

Tergerak nak buat komentar pasal both kolej & uni sebab...ade byk jgk perbezaan yg amat ketara telah didiscover.

KOLEJ
  • capasiti dlm kelas bersaiz sedikit...macam zaman sekolah. ade ketua darjah..bla tu bla nih
  • lecturer yg bole kenal setiap student die. siap bole igt nama lagik
  • lecture hour pendek (1 to 2 hours je kan...tak silap la)
  • class will looks like class ~ paham ke???
  • assignment byk individu task
  • subjek tuk setiap semester dah ditentukan
  • j/masa satu2 semester agak pjg sket ~ agaknyer la kan
  • ade uniform...hehehe dulu la..skrg takde dah
  • during exam ~ lecturer tolong tueee hahaha...ok ade sapa2 nak komen?
  • soalan exam...quite straight forward...rasanya laaa.
  • text book...ade yg ade..ade yg xde. lecturer mmg guna handout yg kolej provide time kelas
  • BIAS sket ~ part nih cam sensitive issue jgk...sapa2 nak komen?
UNI
  • capasiti student ramai...lecture hall (merasa jgk akhirnya)
  • lecture hour 2-3 hours straight....berasap kepala yeh...
  • sgt berdiri di atas kaki sendiri...everthing must do urself
  • lecturer yg sgt fair n square...ok i got one lecturer last semester..she is sooo so straight
  • dont be bother if lecturer cant remember ur name..ramai seyyy camne nak hafal sume
  • assignment both...group and individu
  • subjek tuk semester...ur choose urself & faculty will give a guideline ~ 1st sem aritu aku cam lost kejab...ehhh pesal kene buat sendiri nih..okkk i have to admit it.
  • 1 semester rasanya mcm..sgt cepat berjalan. sgt2 cepat...
  • exam ~ sgt mencabar...soalannnnn sy sgt pening kepala mau jawab. Pusing2 smp pening. Kdg2 lecture dlm english tp exam dlm malay??? ok huru hara donia. Senior2..sila jawab...adakah ianya praktikal?
  • time exam..bukan cam kolej ye. lecturer bole kasik hint2 sket. lagi die bg formula pjg berjela. dah warning time kelas pun. Do ur exercise regularly!
  • text book + handout from lecturer itself..byk jgk....ade yg guna buku ade jgk yg bwk handout sendirik.
  • BIAS ~ susah nak jumpe
Fakta diatas mungkin sebahagian je. Sebahagian lagik tunggu aku dah grade nnt yeh. Ada perbezaan jgk diantara full time dan part time student. Kondisi aku skrang...merasa 2-2. Hazabbb sket tuk part-time nih. Kerja private kan...wat do u expect. Bile ade kelas + bz keje + nak exam = aku tak bole nak duduk dah. Sebab...masa tak cukup nih. Satu masa rasa cam sume nak buat. Tetapi..dlm sehari cume ade 24 jam je. Kene la pandai2 manage time. Awal2 dulu aku mengalami hour shock. Hahahha...tak reti nak agih time. Skrg ni getting better la. Dah bole overcome masalah2 yg ado walaupun kekadang huru hara jgk.

Ade sesetengah org berpendapat...lecturer ngajo part time ni lebih tolerate dgn student...YESS tp ade jgk yg terpaksa straight forward. Lecturer pun nak jg standard yg uni dah beri. Tp dikalangan student sendirik ade yg suke amik mudah. Maksudnyer...bile ado assignment group ramai bg alasan klise mcm bz la, byk keje kat opis. Ok...sume pun mcm tu jgk. Jgn suke take for granted. Last sem aku mengalami masalah group member mcm tue. Cara nak overcome...aku ckp...fine...mcm die sorang ade yg keje kan. Takpe..u not doing ur assignment, and u will not get any mark for it. Deal. Masing2 dah besar..bukan lepasan spm 18-19 thn lagik ye. Tanggungjawab beb...tanggungjawab.

Opss terbebel sudah...bukan itu cerita sebenarnyer. Hehehe. Lari tajuk pulek. Overall...penah rasa nak give up...nak stop study part-time. Tp buat jiwa kental jgk...kene byk motivasi. Perati jgk classmate mane yg dah berusia (over 30-40 years) masih gigih dtg kelas...aku yg muda lagi ni pehal pulak nak keluh kesah mengenang nasib. Tambah2 lagi yg ade tanggungjawab, anak bini..laki...dah sah2 aku bujang lagik. Ade pulak yg tgh pregnant. Ok je. Jadik...aku bermotivasikan diri dari situ. Selalu aku beringat...takde sapa paksa tuk smbg blaja nih. Dtg dari diri sendiri..buat la utk diri sendiri dan bukan utk org lain. InsyaAllah...mtk2 lagi 3 thn aku grade yeh. Aminnn

Tuk budak2 yg nak masuk blaja..dan amik full time, sila2 la hargai masa anda. Sy sgt jeles kerana anda blaja full time sedangkan sy tidak bole berbuat demikian ~ pesanan khidmat masyarakat ~

4 comments:

hacienda said...

mmg byk sgt beza sbb ko x full time,sekiranye ko ialah student u yg full time sendirik mau hingatla hehehe

ko ingat x dulu2 aku ade g tmpt kolej ko,mase tu best fren ko bwak...time tu baik lagi

Zana S said...

kolej?? masa matrik kot. tapi masa matrik mmg dah train like a uni dah.

tapi ada gak exam lecturer kasi hint. hahaha..

tapi bila dah duk uni... masak ooo...

aku 1st sem pun shock gak. shock dgn exam. kelas semua ok. exam cam... manede blajar nie dlm kelas??!!

moral... once ko masuk u, kena beware with apa2 shj bentuk soklan yg akan keluar tuk peksa. dlm erti kata lain, mmg kena rajin selak text book n do your assignment. tapi bukan buta2 ya??? kena pk kenapa itu ini begini begitu. baru ko leh relate masa peksa. especially accs.

bias??? takde kot dlm sejarah uni. melain ko rajin hadap lect tu, ko akan lebih faham cemane nak jwb esainment.

aku?? bila aku tak paham sgt baru aku jumpa. tu kira tahap benak gaban la. hahahah!

shaliza said...

go dilla go...aku sallute la dgn org yg keje patu part time belajar...wah tak lama lagi dpt degree la ya...semoga sucess sokmo.

Anoy said...

ieda ~ hehhee aku tak igt la. time tu aku ade ke???

kak jana ~ wahhh i thought i thought a pussy cat...kire kondisi kite ni tak le teruk benor eh.

siti ~ thanks siti...aku plak sallute org yg dah kawin...ade anak bini laki sume. deme lagi hebat!