Sunday, June 28, 2009

BBQ

Ok..ni cite dah basi pun. Tapi nak story jgk. Last week on Saturday, chemah's family was hosting a BBQ day for a 2nd times eva. Participants (can call as it?) much bigger than before. Capasity of menu been reduce and increase. Depends on our guest. No picture from me, ai was bz with smoke all around the house. And keep on watching to both aris & mirul (pheww).

My official tugas that day was....menyediakan tempat untuk BBQ from beginning till end. Oleh kerana jarang2 buat, kami takdelah ready made punye. Sume kene dibuat. Associates with kakak aisyah...hehehe wajib budak nih. Die la runner nak beli arang...jaring...ape gih yek kak? Tu je kot. Idea mak was...we have to cut TIN MINYAK MASAK LAME, dan jadikan tmpt tu bakar arang etc sume la. Setel just in time.

Tepat kul 1 kakak aisyah dah excited nak bakar. Ok proceed. Ikut plan asal pas zohor. Tp kire ok la time tue. Nak idup api sume pun bukan senang. Hahahaha tetiba cam bengong plak...haittt camne nak start bakar nih kakak....Bakar punyer bakar..menyala jgk dannnn api bosar yeh...hahahaha. Bak kate daddy wafiq...korang ni nak BBQ ke nak membakar...hehehe..opsss tetiba syok plak dapat membakar kan. Lupe diri jab. Api sume cantik..walaupun besar..start dgn BBQ la...lapar dah nih. Almost over 1.30pm dah time tue. Pembakaran pertama dimulakan dgn daging yg dah dimarinatekan oleh kak lat. Resipi die curik jamie oliver.

Ade mcm2 lagi pembakaran terbuka yg berjaya dihasilkan. Nak tgk full entry dgn gambar warna warni bole click2 dkt link seterusnya.

Conclusion nyer...it went successfully. Endup with pool session bersama amirul, aris dan wafiq. Next time bole plan lagik. Tapi tunggu lagi setahun la yeh :-d

~ KAK LAT AKA CHEF OF THE DAY
~ MUMMY WAFIQ

4 comments:

Elyn said...

hihih pelik gak den tgk api membesar ngan jaya nyerrrr seb baik laaa menjadik BBQ korang. btw tq femily chemah..... lenkali buat lai kami mai hihihih

Anoy said...

hehehe...excited tgk api dah menyala..lupe plak benornyer nak bakar daging etc sume. kalau idok smp ke sudah la sume pun tgk je. hahahhaha

Zana S said...

pelik gue... pi camping selalu. tapi bila nak setart bakar. await blur??? :p

sabut baru arang. nie arang bawah sabut. apedehal???

Anoy said...

kak jana ~ dah lupe la. al maklum ler nak masak sume main petik je.