Thursday, April 15, 2010

Victoria Bridge Kuala Kangsar

Penah tau kewujudan Victoria Bridge nih? Tak tau takpe. Dulu sy pun tak tau. Skrg dah tau la. Masa duk belek2 gmbr lelama dlm hard disk terjumpa balik gmbr nih. Gmbr ni amik tahun lepas 2009. Dah setahun pun. Cemane bole tersmp tmpt nih, adik kepada pengantin dlm gmbr nih yg bwk. Lebih tepat dia adalah penduduk tempatan di Kuala Kangsar. Bole katekan....menarik jgk tempat2 dkt kuala ni ek. Tau dgn tak je.


Seperkara yg menarik perhatian sy tentang Victoria Bridge nih adalah structure nyer. Binaan zaman dulu mmg kuat dan menarik. Dah tu plak...besi padu tue. Kalau juai mahai kot kan. Hehehe. Ikutkan pada gmbr nih. Victoria Bridge adalah landasan keretapi yg melintasi Sungai Perak. Blakang sket dari pengantin ni mmg sungai perak. Bape panjang tak plak sy tau. Tak jalan smp ujung pun. Tapi ikut kata engineer die...15 meters la lebih kurang. Konkrit sebelah jambatan nih...sy tak sure ape kah itu. Tak sempat nak pukui rata. Time limited. Kene buat bende yg wajib dulu. Kalau ade chance mmg nak ulang lagi pi tempat nih.

Pengantin dlm gmbr ni kawan sy. Dah selamat dapat baby pun taun nih. Alhamdulillah....rezeki. Dari segi teknikal gmbr ni....ptt sy amik pakai cara silhouette je sbb dah back light. Nak kill kene tala flash je. Tp sy tak gemar nak pakai flash. Maka kebanyakkan gmbr jadik gini. Silhouette pun tak jadik sbb kalau jadik, objek iaitu pengantin bertukar seperti objek hitam. Yang sebenarnyer lebih excited kan jambatan nih je. Pengantin takpe O.P dah ade.

Tau atau tidak...cerita Zombie Kg Pisang guna location ini jgk. Hahahah husinnnnn...husinnnn. Tu yg lagi tambah keterujaan sy sbb dlm filem nampak menarik sgt. Akhirnya dpt jejak jgk. Hehe. Sesapa yg kaki shoot gmbr, nak ala2 gothic bole mai kuala kangsar. Carik Victoria Bridge. Memang kene dgn tema. Eh nak buh gmbr pengantin pun bole masuk jgk. Ok dah cukup2. Nak tau tmpt sila ty encik google map yeh.

*pengantin perempuan tu benor nyer gayat. Tapi dpt cover baikkk punyer. (hehehe jgn marah ek ida)

4 comments:

Zana S said...

aku tgk je tau ada dlm zombie kampung pisang. muahahaha!

hacienda said...

weh....baru aku perasaan..mase ni aku xbc blog2 ni...hahahhaa...malu gitu...

pndi pon ko golapkan kami

kui kui kui..

cover tak cover pon.. dhle pengantin berselipar..huhu

Anoy said...

ye ke ko pakai selipar je! iskh...nnt aku selongkar balik nak tgk tang kaki ko. hahahha

Anonymous said...

The photo needed a front fill in flash as the top sunlight is overpowering and casting too strong of a shadow on the couple's face.

Other than that, the bridge is a great location for shooting, but for structural photography, probaby will need a superwide or a fisheye to better show off the architecture of the bridge.