Thursday, July 10, 2008

Serious Part Ever

Kunun la sgt kan. Tp aku try yek. Nak bercakap pasal sesuatu yg serius sket. Sesejak umo dah melepasi setengah abad nih (nampak nau dah tua aku nih) ape yg jadi disekeliling, tepi, tgh, blakang bole dibuat penilaian sendri berdasarkan pemerhatian, pembacaan dan pendengaran. Lately ni aku dah malas gile nak baca paper. Rasa cam dah takde yg menarik pun. Berita...balik2 cite yg betul2 memuakkan mata dan pemikiran aku. Bole kate la i'm not pro to anybody. And don't wear any cap at this moment, but one thing is....ai really hate politic or what so ever with it. i do mean it.
Arghhh tak suke betul! tp nak buat cemane. Terpaksa bertahan slagi bole. For my personal opinion, ekonomi skrg mmg tak stabil. Inflasi...aku mmg tak paham ape itu graf inflasi yg bank negara duk sebut2kan. Minyak naik, rege barang melambung dsb. Oo ye...aku takde basic ekonomi tp cube tuk paham konsep. Sila abaikan jika term or definasi yg tak betul disini. Back to the topic, sebagai rakyat aku dah mula rasa suffer. In fact, this feeling bukan baru sekrg. It was 2-3 years ago. Atau lebih tepat selepas tampuk pemerintahan negara berubah kepada yg baru. Got it? Hehehehe (nampak ke aku pro to sape) To be frank, masa zaman kegawatan ekonomi, aku tak rasa bahang nyer sgt sbb....time tu belum betul2 paham pun ape makne nyer gawat. Lagik pun time tu baru abih sekolah. Ade ke nak pk pasal masalah negara? Idok le teman kan. Tau seronok je. Bile dah start bekerja dan tau manage diri sendri baru la start pk sume perkara. Maksudnyer sume tu meliputi perkara yg out of my control. Dulu bole la slalu take for granted. Skrg tidak yek. Tanggungjawab itu dtg sendiri bersama2 dgn peningkatan umo. Haittt jauh menyimpang nih.
Ok, kenapa paper skrg ni bosan. Mesia skrg ni bukan aje tak stabil ekonomi, politik pun sama. Balik2 cite dkt paper....politik sana...politik sini (rasanya PRU dah abiskan) haiyooo...muak ok. Dah tentu2 la kan sebab aku mmg tak suka. Hehehe. Lagi satu, cite pasal minyak tak abih2. Aiyeee...bile mau setop nih? Plak lagi skrg ader cite sgt kontroversi pasal DSAI kan. Lagi la HOT...setiap ari front page. Kes Altantuya yg dikaitkan dgn Deputy PM. Lagi...kes2 lama yg berbangkit. Kes nak zero rasuah. Halamakkkkkk mane cite pasal development country nih, implementation of rancangan mesia ke...tah..(i dont care) mane??? mane??? ari2 pun sogok rakyat dgn cerita yg mengerikan. Wa ati pun tarak senang ok. Bole ke bayangkan ape nak jadi tuk 4-5 tahun lagik tempoh penggal? Scary betul. That's why la nak baca paper pun suda bosan. Asik je la nak kene ngadap cite kontroversi satu negara. Tolongla...titik beratkan soal pembangunan ke prevention ke. Masalah mmg la dah ader. Tp kalu dok gembar gemburkan lagik tanpa ader solution = buang masa aje. Bercakap pasal bende ni mmg penat la. Sepenat otak nak kene pk jgk. Kerajaan should stop from whatever controversi starts from now on. Kenapa? Tanggungjawab utk rakyat itu lebih penting dari personal interest. Sbb itu jgk kenapa perlu ade nya pemimpin. Please...to be more sensitive on issue rakyat. Kalau kate kite akan suffer skrg then later on will show the good output, it can be acceptable. Tp kalau masih sama...no point at all, or even it become more worst now.
Influence dari blog Tun, mmg ade la sikit2. Well...personal judgement pun kene amik kire kan. Baca mmg la bole baca. Kalau bole diterima dr akal logik, amik la. Kalau tak setuju...ignore aje la. Susah ke?
Nak ckp lebey2 pun tak bole jgk. Takde "qualification" kan. Ni kire cam sembang kedai kopi je la. Dari sehari ke sehari mmg dah rasa tenat je. Teringat lagik quote dari seorg foreigner (telah diterjemahkan) "cemane la bile tun dah tak jadi PM" skrg aku dah mula paham kebimbangan pelabur2 asing di malaysia. Against of worries they tried to build up a trust once again. My question is, is it will be last long trust? People come to see our economy stabilization, politic goods, insfrastructure offers and others more. Satu masa dulu...ader. Adekah bertahan lagi sekrg? Kerajaan...u have to do something. but nabil kate...lu pikir la sendiri. Heheheh...
*picisan di atas rasa kemuakkan oleh isu2 di waktu ini. surprisingly bile ramai juge rakyat mesia yg tahu berpk secara waras dan logik. malangnyer...mereka2 ini bukan nyer duduk di kabinet2 mahupun menjadi wakil rakyat. May Allah bless us.......amin...

9 comments:

lia said...

haihh..aku pn pening nih dilla..masalah negara betul! susah hati aku tgk negara kita skang..sbgai rakyat yg sgt sygkan msia ni..sgt2 la sedih rasanya tgk msia yg huru hara skang nih..napa la org tk vote aku jadik wakil rakyat ke ahli kabinet ke kan dila kan..xjd wakil rakyat pn aku pening fikir masalah negara..hihihi..hidup tun!!jgn mare ah sape2 tk suka tun..nasibla

Anoy said...

heheheh...nape ko tak masuk bertanding sbg calon bebas aritu. mesti terlepas date tuk penamaan kan. huahahha...takpe2 ko bole tunggu lagik 4-5 thn tuk jadi calon. ape nama parti ko nnt ek...

hacienda said...

mmg benar belaka apa yg kau katakan!!! setuju!!!tp at least ko xrase bahangla..aku ni keje kt PBT la masak,sbbnye PBT ni byk dipengaruhi oleh politik...ate phm le,council nye smuenye org politik..haihh..sbr jela..nak xnak kena berdepan ari2 dgn depa ni...klu lbh2 bahaye..so thn jela..

Anoy said...

sikit bahang ader la rasa tp tak la sebahang ko. aku paham...nak cakap siang pun kene pandang2 kan. ape tah lagi cakap malam2. hehehe...ape yg bole buat skrg nih, tgg dan lihat aje la. sampai bile episode drama nak abih. "bella" pun dah lama abis tau. huahahahaa

cik serabut said...

hye kak dilla. yup yup. fathi kenal akak. kwn kak nannoor mse sek rendah kan? :P

oh nak gi KK eh ujung bln nie? nnti jgn lupe pegi kundasang dgn pulau manukan.

kalo akak tade transport kat sane sy ade contact number org yg bwk sy pegi aritu ngan contact number boat nak pegi pulau.

kat sane nnti tido hotel ape?

btw, thanks sbb view blog sy :)

cmba-cmba said...

ye lah dilla..ape ko luahkan tu mmg betul..n aku sendiri pun dah mmg lame muak tuk bace paper n dgr berita..hari2 citer yg same..kalau tak gejala sosial, masalah politik..balik2 org melayu jugak...ntah bile lah diorang nie nak bangkit..dan 5thn akan dtg tak tau ape nasib kite semua...kesian kat generasi akan dtglah...

Jaja said...

Hi,
Setuju sangat la Cik Dilla. Mana tak nye... aku yg kat suburb lagi la... gaji ikut taraf hidup kat sini tapi harga barang sama semua tempat kan? Cheh.. bosan la...

Zana S said...

sejak bila ko pk pjg nih???
wahahahaha

Anoy said...

fathi ~ thanks for the contact number ;)
cmba ~ future generation...camno ek..
jaja ~ haaa...tu baru dgr sorang je. yg lain2 cemane pulak...
zana ~ i always do lah!