Monday, October 22, 2007

12/10/07 ~ Jumaat

My OFF day just started. Wish to apply another day before today, skali bos suda amik dulu daaa...kene ado give & take. So i let my bos to cuti dulu la. How nice his staff kan heheheh. Plan tuk arini adalah....
1) selepas sahur kene continue anyam ketupat. Mak kate thn ni no more ketupat dah tp aku raso la sejak dah besar2 nih nak maintain feel rayo mesti ado KETUPAT perhaps LONTONG also can. Make a deal with mak, me & kak anim will do everything from anyam, isi beras and masukkan dlm periuk. Mak will only prepare the periuk and idup api je. Tgh masak tuk tambah2 air dan jaga itu ketupat will pass to kak anim. Kiteorg joint venture tuk projek ketupat nih. Heehehe. Last year nyer story kan, kak nim isi beras over sukat. Sudahnyer ketupat2 itu jadi terlalu padat. Thn ni aku dah standby jd QC. Tanak la mkn ketupat over padat dah. Last2 aku jgk le duk isi beras sensorang (aina accompany kejab je...tu pun part nak abih dah) while my partner went for tido. Later after midnight nak tukar shift plak. I let her tdo lah.

* daun kelapa & ketupat in making

2) Last minute shopping…hehehe bole gitu. Tiap2 thn pun buat mende yg sama. Ikutkan this year nyer nak peram smp pas raya. Dah inform dkt mak, thn ni alhamdulillah, dpt lagi voucher raya. Memula kate pas raya je la kite mengabihkan voucher tu alih2 mak plan to buy a new stand fan. Hahaha..apelagik trus buat jadual perjalanan la. The only day left, pulun jgk tak kire. Ku tinggalkan daun kelapa 50 biji dah siap, langsir berlipat tak gantung lagik. Ku hangkut mak ~ she prepares all the list to buy and hangkut. Lat as well. Tukang tolak troli subject penting dan wajib. Die takmo ikut pun haku paksa. Tak kire! Kak nim tak ikut pasal keje lagik. Kalau tak kene paksa ikut jgk. Hehehe. 3 times in a row asyik pi tmpt yg sama jer. Tukar tmpt plak la thn nih. We’re moving to Jusco OU. Yes……smp2 je terus pi floor home accessories & electric equipment. Dah belek2 ape nak beli, terus angkut bwk gi kaunter. Yg dasat nyer tu…sume main angkat jer…tak telek rege lagi dah. Hehehe sthn sekali je dpt buat activity nih. Pulun la abih2 ye tak. Dah setel dkt floor tu, cek voucher balance ado lagik turun plak dkt supermarket die. Nah….hangkut jgk. Licin sume voucher2 ku. Memang bijak berbelanja sungguh kami2 nih. Total shopping expenses perlu dirahsiakan. Sume brg dah dpt, brg tuk buka puasa pun ader dah, tak reti2 nak balik cepat. Byk koje nak buat lagik dkt umah oiiii.

*lat packaging kuih bijan

* shopping items

3) Meal for last day ramadhan. Lat willing to cook, while mak can concerntrate mende lain. Me & kaknim kene pulun anyam ketupat. Time is running very fast. Gile laaaahhhhhh.

* menu berbuka puasa ~ last day ramadhan

4) Anto kete pi mandi. Tersgt la malas nyer nak cuci sendiri. Memandangkan bulan pose, ape kate anto jer dkt car wash sebelah umah. Cleaning luar dan dlm worth only RM8. Fully satisfied. After an hour, I need to pick up mak’s car. Silently drive to nenek’s house to pinjam my 3 cousins. Hehehehe. But Unluckily ujan pulak tueee arghhhhhhhhhh tension gue.

5) Goreng kacang ~ my favourite dish during Hari Raya, Ketupat & Kuah Kacang. Wajib nih kalu takde cam kureng bermakne je rasanya. Masa tgh menggoreng acik uji dtg anta lemang. Lemang dah siap, rendang tak siap2 lagi pun. Hahahaha. Tgk aku baru nak goreng kacang masing2 cam tak confident je. Umah blom kemas (keje aku nih) I promise them, tgk la sok make over within 3 hours only. Confirm tak bole tdo nih. Hahahaha

6) Pasang langsir part. The purpose aku pi pinjam my 3 cousins to adalah untuk membantu kamiorg pasang langsir. Ni pun aku promise jgk, By tomorrow three of you will get duit raya from 4 of us. You give us three, we give u four. Memula nak start rasa cam..bole kot. Ok kot…bole siap cepat nih. Skali silap pasang la…tension nih…pass keje2 pasang langsir to Lat and Kakak Aisyah. Both of them can handle very well.

7) Last thing I did before make a change to raya mode was…mop lantai. Finish doing the drilling thing, within half an hour umah mak turn to clean with new curtain (new ke?) and furniture arrangement done. Caya la…baru le bole raya sokmo.

6 comments:

Fozalin said...

wei voucher lebeh bak ler sini sket....

Anoy said...

fozalin ~ tak dapek den nak nulung...kamiorg mmg pandai berbelanja. Abih licin with NO BALANCE

Zana Sadri said...

lorrrrrrrrrr.... belaka last minute beli??? mmg segala nyer aku nampak masa raya tu belaka. raya ngan perabot n equip baru che mah taun nie.. iskh222....

Anoy said...

zana ~ i told u already, kamiorg mmg pandai berbelanja huahahaha....

Jaja said...

lamanye la kami org tak anyam ketupat. pandai ko eh.
bestnye mak ko ada anak dara ramai2 leh buat keje
hehe

Anoy said...

jaja ~ lama sungguh tak nampak ko tinggalkan jejak.
welcome..welcomee. Thn depan ko buat la plak. Sket pun takpe janji tak lupe lgsg cecara nak anyam tu.