Tuesday, January 16, 2007

Road Manners ~ masih ada lagi ke ~

Sikap orang Malaysia memandu skrg di TAHAP ZERO. Tak kire la driver yg lelaki/perempuan. Manners langsung xde. Budi bahasa apetah lagik. Tak paham...tak paham.....macam la 'die' sorang bwk kete kat jalan tu. Macam la 'die' sorang yang kejar masa. Macam la 'die' punyer jalan! Sume kete kat mesia ni byr cukai jalan jgk. Helloooooo treat everybody equally la brother. Dah byk kali jumpe driver yg sgt2 SELFISH. Kalau la ader kuasa mcm X-MEN tu ha...time2 tu jgk kete depa ni masuk sungai. Hahahaaa. Masalah depa ni....depa pk depa dah cukup baguih la nak overtake lane. Kalau dengan WJA 324 silap besar la yek. Kalau nak ajak gaduh time2 tu jgk bole. (ye ke hehe) Pepagi hari yang aman damai tiba2 je diSPOILkan dengan org2 yg mcm tu rupe. Terus mood jadi cam hampeh. Cara2 yg slalu diamalkan biler jumpe pemandu mcm nie...
  • istighafar...may God bless you (kalau teringat nak doakan driver tu ler)
  • mula rapat dgn kete depan. jgn smp ader ruang utk kete lain masuk
  • kalau degil jgk hon selama yang bole. itupun kalau hon anda berfungsi dgn baik.
  • dpt plak kete tu sebelah jer...confirm pandang driver tue...tp jgn ler buat pepe sign! (own safety)
  • kalau berjaya overtake jgk...high beam sepanjang jalan (padan muka die silau)
  • hp yg canggih manggih mesti ader camera kan....amik je gmbr. pastu fwd gmbr kete tue. (slalu buat dgn digicam tp kalau dah drive sorang..nnt ader plak org lain amik gmbr kite hoho)

Driver yg akan diconsider....

  • nak overtake lane tp BAGI SIGNAL (itu pun kalau dgn cara bermanner la)

Driver yg tak hingin utk diconsiderkan.....

  • yg TAK RETI2 nak bg SIGNAL

Satu hal nyer jgk dengan penunggang motosikal nie. Bole je selamba katak bwk moto makan angin dkt lane paling laju. Betul2 jadi berangin nie....mane ler driver kete ni tak TERLANGGAR...sorry to say ler...sape punyer silap (so far xpenah le lagi...mtk2 jgn ler) Haa...lagi satu...driver kete pun sama jgk. Time org sibuk2 nak pegi keje...jgn ler drive dgn kadar unplugged bebenor...Sakit jiwa duk belakang deme niey. Nak bersiar2 kalau...bwk ler kul 12 tgh malam. Penah terbaca satu article nie...antara komen yang paling melekat dikepala..."MEMANDU KERETA KANCIL JGN PULAK RASA SEPERTI MEMANDU BMW 5 SERIES" Morale dari article itu....recognize ur car capability. Kenapa? Sendiri bole pk....

Masalah org mesia nie bile memandu...tak reti2 nak menghormati org lain. Sgt2 ketara sikap yg satu nie. Memang bukan sume...segelintir daripada. Tp dari segelintar itu akan menjadi semacam virus. Akan terus merebak...dan merebak...jadi la penyakit hati dan jantung. Ader jgk yg tunjuk GANGSTER. Oleh itu maka terjadi la ROAD BULLY. Advise yg bole diguna pakai...simpan la no telefon balai polis sekitar kl dan di kawasan rumah anda.

So far....blum penah lagi driver yg menjadi BERANG dgn tindakan yg dah diamalkan di atas sebab...mereka tahu mereka yg silap "berani kerana benar, takut kerana salah" tp kalau dah salah tu bole lagi maintain muka b****h. Itu yg jadik meyirap2 je jiwa raga nie. Sib baik ler perempuan nie tinggi tahap kesabaran nyer. I wish to have my own pa system dlm kete which can use to tempik dkt kete2 yg drive slow makan angin (di lane yg tidak sepatutnyer), to sound direct dkt kete2 yg galak overtake di JALAN KUCHING EXIT SULTAN ISMAIL. Very rude! So...timbang2 dan pk2kan la keadaan org lain.....WYGYGB.

Sekian, terima kasih.

2 comments:

fozalin said...

at last, ada gak yg x satisfied n luahkan ngan driver kt mesia nih! akak bleh kata ari2 nk gaduh ngan driver bangang ske take over x bg signal. agaknyer signal die tu tuk perhiasan kot!!!!!

anoy said...

kak lin ader dgr tak iklan radio era yg ajar driver2 mesia ni bg signal. Rasanya skrg nie tak penah dgr dah. Gud lesson tue. Incase la kan nak protect diri sendiri.
Iklan tu sound mcm nie la lebih kurang " Kenapa masuk lane tak bagi signal...cermin kiri kanan tu buat ape...tgk dan pastikan kereta dibelakang. Kemudian dah pastikan keadaan...signal tu utk ape? Bagi la signal....baru la tak menyusah kan pemandu lain"