Wednesday, January 17, 2007

Info Traffic

Jalan Kuching towards Jalan Kinabalu
Unpredictable! Ada masa clear giles. Ada masa jammed mcm nak rak. Pagi ni AGAK JAMMED sket. Sib baik ler kuar umah kul 7. Kalau terlewat sket mau ler sangkut. Heading towards bulatan segambut ader plak LORI TRELER yang rosak. Horeeee betul. Dah la besar. Rosak plak tue. Mesti lori tu on the road before 7am. Circulation utk kenderaan besar TIDAK DIBENARKAN menggunakkan jalan biasa dari jam 7am~9am. Rasa nyer kene entend masa lagi ke depan la. Ape kate 6.30am~9am. SEBAB nyer....lori2 besar yg sgt degil ni tetap nak guna jalan tu biarpun had masa yg agak2 kureng sesuai dah. Peh tu bile dah rosak, tersadai tepi jalan, sesak nyerrrrrrr tak leh nak cakap la. Sape2 yg guna jln kuching je la yg tahu. Kalau takat kete je rosak bole ampun lagi sbb tak amik byk ruang. Kadang2, moto benti tepi jalan pun depa nak tgk. Prihatin sungguh. Tu pun menyumbang kepada JAMMED.
Sejarah jammed paling teruk penah terjadi...was 2005. Bulan puasa plak tu. Betul2 menguji kesabaran jiwa dan raga sungguh. Rasanyer disebabkan lori treler yg terbalik di bulatan segambut (my boss told me it was treler yg tergolek dog). Sangkut di belakang sepanjang 5~7km. Dekat pasar borong selayang dah mula congested. Bayang lerrr nak menyampai ke bulatan segambut bape jauh lagi. Sape2 yg drive kete manual mmg ler meraung (mcm aku ler~time2 tu ler nak mtk tukar auto) sakit lutut sendi niey....tambah sadis lagi dgn minyak yang sebenarnyer cukup2 nak smp opis....adussss stress nyer rasa. Cemane nak pusing balik carik stesen minyak???? Kalau bole angkat je kete mmg dah lama buat. Ni langsung kiri kanan depan belakang tak bole nak mencelah. Niat dlm hati tu.....sabar...sabar...dugaan bulan2 pose. HeHeeHee..kalu tak mmg kene maki berbakul2 dah. Tp...ader sket la...mumbling jgk...sebab dah lama benor kan stuck nyer. Dari pukul 7.15~9.45am. 2 JAM 30 MINIT DITEMPAT YG SAMA TAK BERGERAK2 (gerak pun sekadar 10 meter sahaja). Siput pun dah jauh jalan rasanya. Confirm lewat masuk opis. Memang confirm. Tengok muka jiran sebelah menyebelah....sume tension. Mcm2 rupe dah kuar. At last tu...dapat menyelinap masuk ke taman ape nama tah...10 meter dari tempat yg sama...itu pun struggle dgn kete2 lain yg compete nak menyelinap jgk. Patah balik ke batu caves...Jammed jgk dkt bulatan...terpaksa jalan jauh pusing smp pasar borong. Masuk ikut selayang..pecut ke MRR2...tanpa toleh2 masuk highway ampang...1.50 terpaksa dikorbankan nak byr toll. Smp je parking dah kul 10.15am. Parking plak dah fulled. Yang tinggal pun parking kire ikut jam...ni dah kes niaya betul. Terbang RM18 utk parking jer. Adussss...Kopak2. Bajet dah senget sket. Sib baik bulan pose...takyah le makan. Ini sume angkara LORI TRELER TU! (Sib baik tak jumpe...kalu tak kene bakar la lori tue)
Memang menjadi satu hari yang sukar...pahala pose ader terkurang (maki sket je...), kepala lutut dah longgar, bajet minyak+toll+parking terpaksa extra.
Sekarang ni ader jgk mengadap jammed...tp takat yang manja2 ajer la. Selagi bole elak jalan yg jammed akan diusahakan selagi terdaya. Kaki ni mau pakai lama maaaa. Kureng plak saham nnt. Bile plak kerajaan nak hapuskan MASALAH JAMMED NIE????? ader brani???????

4 comments:

fozalin said...

sadis tul kisah jammed nih.... selagi duk KL, jammed mmg x leh lari, apa kate kite sume tukau naik motor????

anoy said...

jgn jadik MAT REMPIT sudaaaaa

kak jana said...

erm... ko tau jem tahap gaban ko kuar kul 7 wat per??? sdri mau ingat la..
hahahahha....
aku leh kuar kul 6.25 ape... tu pun dah sengguk2 kat sg besi hway... tak kecoh pun.. cuma kecoh ngantuk je la..hahahaha

mfirdaus said...

gua naik moto jer...tadak hal pun...sememangnya genster jalanraya mat moto ni..kalau kete cuba acah2 nak masuk kiri kanan suka ati mak bapak dia, memang kene penendang sampai kemek kete...jadi, naikilah motorsikal...abaikan kereta...