Friday, August 22, 2008

Pengalaman Pertama

Tajuk cam best2 je. Pengalaman ape nih...shoot wedding orang :D
Bulan 7 aritu, dpt chance ngikut Mr Don. Die je la yg amik job. Sy tak ler kan. Pegang camera pun tak betui lagik. Mane bole amik job. Tujuan nyer...nak mahirkan tgn ngan skill2 penggunaan camera. My very 1st exprienced thought.....susah lorrr amik gmbr wedding nih yek. Nak2 bukan sedara mara sendirik. Kalau sedara mara sendirik senang nak arrange. Haaa baru tau!

Mula2 rasa cam malu la jgk nak try shoot. Tp dah kene sergah haaa branikan jgk la kuarkan camera dari beg. Nak setting pun terkial2. Haa yg tu sib baik tak kene sergah :d. Ai nyer cikgu sgt garang ok! Dah siap setting ngan flash sume cikgu kate shoot skrg. Haaa??????? sekrg ke. Bukan besok? Huarghh...hahahhaha. Mau kene halau balik camgituh. Aiyooo...cube2 ler bawak berdiplomasi sket. Skali 2 try shoot...tgk cam. Ok jgk gmbr aku hambik (padahal camera dah kene setting dgn mr don) aku tau tekan aje. Gigil siot. Cam aku plak yg nak kawin. Tak sesuai betul. Shoot kali ke lapan belas mula dah rasa confident suda mari. Tp ade malu2 lagik ngan pengantin. Pasalnyer...takut pengantin kate kang budak ni amik gmbr aku ok ke tak nih. Masa cikgu takde, dpt borak ngan pengantin. Aku pun kate....sy tak reti amik gmbr lagik. Ngikut aje. Nak blaja. Kalau gmbr tak cantik, blame cikgu ye. Huahahahahha!
Gmbr will fully taken from Don's camera la. Tok leh ngarap aku nyer. Under la, over la. OOF la, DOF la, kepala terpotong la (sungguh berat camera aku tu bile attached ngan flash) ape lagik...sume2 la ader. Cukup ramuan. Paling tak bleh blah bile org pandang aku amik gmbr. Haiyoooo byk lagik pemandangan lain. Awat duk pandang aku nih. Nak gerak pun pk duapluh kali gak. Serba tak kene jer. Tp dah nama nak blaja, ape barang duk blakang. Redah jgk la. Menyelinap antara2 tetamu. Bukan aku sorang penah buat keje camni kan. Ramai lagik ek. Dulik la mata2 yg memandang.
Dlm pada sibuk shoot pengantin, mata aku duk pandang don, adik pengantin, and the rest who handle dslr. Nengok cemane gaya hala mereka sume duk tala lens/flash. Kene blaja nih. Bile time nak capture moment2 yg penting nih....dpt aku simpulkan....tukang gambar ni kene bijak. Bukan sekadar tau tekan shutter je. Kalau camtu sapa2 pun bole kan. Yg penting...tau cemane nak handle situasi, cepat bertindak. Pantas berfikir. Dan bole handle equipment dgn baik. Bile ek aku nak dpt sume tue. Kene praktis byk2 nih. Cikgu...jgn lupe bg tips yek.
Ade satu cite nih. Masa tu wedding kawan aku la. Aku dipanggil time die nikah. Tolong amik gmbr pakai p&s pengantin. Die mmg dah hired official photographer. Camera die tu nak backup sikit2 je. Yg jadik cite nyer adalah photographer die. Kerek sey.....die je nak konker pengantin. Give and take la kan. Aku pun tau, priority to official photographer. Lepas dah amik tu ape kate bg chance org yg pegang P&S ni plak. Paling tak bleh lupe nih. Time kwn aku nak dinikahkan...aku baik dah chop tmpt sebelah pengantin. Mak pengantin yg suruh lagipun. Aku mmg dah standby camera nak tala moment2 penting nih. Port pun dah kire baikk punye.
Tiba2...ader satu sore, sume org terdiam. Tok kadi pun terdiam sama. Igtkan ape la penting sgt. Ghupenyer, photographer tu punyer sore. Suh aku ke tepi sket. Pasal die nak amik gmbr pengantin sorang2. Haiyeeeeeeeeeeeeee aku hingatkan ape la. Kuang asam betul! Malu siot. Aku duk pk...ader ke aku block pengantin td...takde kan. Mmg kerek tak hingat ok. Time sanding, nak amik gambar group photo pun sama gak. Sape2 yg amik gmbr...gerenti photographer tu cakap...dah ke blom. Ekele....cam die je yg bole amik. Org lain tak bole. Wa atii panas semlm punyer kes tak abis lagik...elok baikkkk tgg blakang photographer tue, aku plak sound. Dah ke blom, bg chance org blakang la plak. Hambik ko. Cam tak puas ati je photographer tue. Lantak ko la. Yg kawin tu kawan aku. Kurang2 aku tak la konker sokmo mcm die kan.
Mmg tempat agak limited, nak gerak byk2 tak bole. Sekurang2 nyer...die yg dah ade pengalaman amik gmbr mesti tau cara nak overcome keadaan yg sempit. Kan! Tak bole kot ni...pakai la kot lain. Tak bole kaaaa? Eeee hampeh betul. Tak penah tau aku jumpe photographer camni. Mesti cantik gile kan gmbr die tue. Huh!
Bile aku sendiri pi amik gmbr org kawin...aku igtkan dlm kepala jgn treat org keliling semcm mane aku kene dulu. Tak rugi pun aku sedekah senyum. Pahala lagik ado dpt kan. Lepas ni...kite kene senyum byk2 je.
Pengalaman ke-2...later la ;)

4 comments:

hacienda said...

dilla,mr don mmg freelancer ke?full timer?leh aku upah korang berdua amik gmbr kawen aku?bg diskaun leh?hehehehe

ko practise kasi baek punye,nnti try shoot aku lak...

aku sanggup jadik modelnye

cma said...

susah-susah dulu ..senang2 kendian dude!

june johar said...

kak praktis sokmo tau...nnt aku gak tumpang senang...hikhikhik!!!!

Anoy said...

ieda ~ he is doin as part time. ko dah abih pk ke nih nak jadik model aku...hehehe..gmbr aku sume OUT2 lagik nih..menuntut blum abis

cmba ~ betul gak kan...thanks for remind me

jue ~ i got ur point!